September 26, 2008

Sarmalute grecesti in frunze de vita (Dolmades)

Dolmades, un fel traditional de mancare grecesc, foarte populare si care amintesc de sarmale, numai ca nu sunt invelite in varza ci in foi de vita si umplute cu o mare varietate de ingrediente.
Ingrediente:
  • 250 g carne de miel (sau vita)
  • 4 rosii decojite (sau o conserva de rosii)
  • 100 g orez
  • 2 cepe tocate marunt
  • 1/2 cana ulei de masline
  • 1 lamaie feliata (pentru ornat)
  • 1 crenguta de cimbru
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • menta uscata
  • sare, piper proaspat macinat
  • frunze de vita
Mod de preparare:
  • Se oparesc foile de vita si se toaca carnea.
  • Se incinge jumatate din ulei intr-o tigaie si se caleste bine ceapa. Se adauga orezul, rosiile, sarea, menta, scortisoara, piperul si o jumatate de pahar de apa. Se lasa sa fiarba pana se absoarbe lichidul. Compozitia obtinuta se amesteca cu carnea tocata.
  • Se pune pe fiecare foaie de vita cate o lingurita din umplutura si se infasoara sarmalele.
  • Se acopera fundul unei cratite cu frunze de vita, se asaza sarmalele presarand cimbru printre ele, se varsa peste ele restul de ulei si zeama de lamaie. Apoi puneti o farfurie deasupra si turnati apa fiarta pana la nivelul farfuriei. Se tine la cuptor aproximativ o ora.
Sugestii:
Dolmades (sarmale in frunze de vita) se poate sa contina sau nu carne.
Sarmale grecesti in foi de vita de vie, pot fi servite calde cu sos avgolemono (un sos de ou cu zeama de lamaie) sau reci ca atare, ornamentate cu cateva felii de lamaie, masline negre si un pahar de vin rosu.

Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !