September 26, 2008

Sarmalute in foi de varza


Ingrediente
  • 400 g carne tocata de porc, de vita sau de miel (traditional sunt facute din carne de porc)
  • 1 varza mare
  • 70-100 g orez
  • 200 g bullion
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 1/4 legatura de patrunjel
  • 1/4 legatura de marar
  • foi de dafin, sare, piper, cimbru dupa gust

Mod de preparare:

  • Ceapa taiata marunt se pune la calit cu o lingura de ulei. Cand e aproape gata se adauga si 150 g de bulion, sare, piper si orez si se mai lasa 5 minute la foc mic. In acelasi timp se pune o cratita cu apa la fiert, se desfac frunzele de la varza si se oparesc timp de 2-3 minute in apa care clocoteste pentru a deveni moi si usor de manevrat. Se amesteca carnea, sosul de ceapa si orezul, mararul si patrunjelul tocate marunt, cimbrul .
  • Se iau frunzele de varza, se taie cotoarele si se fac rulouri cu carnea la mijloc. Pe fundul cratitei se pune un strat de varza taiata fideluta, bulionul ramas, foile de dafin ,iar deasupra acestui strat se adauga sarmalele. La sfarsit se mai adauga un strat de varza taiata fin. Intre straturi puteti adauga sorici, costita sau afumatura.
  • Se acopera cu apa (si bors daca le vreti acre) si se dau la cuptor la foc mediu cam 2–3 ore pana se rumenesc. Se pot fierbe si cate 4–5 ore la foc mic.

Sugestii:

Sarmalele de varza dulce se fierb mai putin si se servesc cu smantana. Daca folosesti o oala de ceramica, sarmalele vor fi si mai gustoase. Se servesc fierbinti cu ardei iute, mamaliguta si un pahar de vin rosu, familie si prieteni!

Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !