September 26, 2008

Sushi


Sushi este astazi un fel de mancare din bucataria japoneza foarte popular, devenind un adevarat fenomen in intrega lume.
Cele mai raspandite forme de sushi in lume sunt:
  • Nigiri-sushi (bucati de orez framantate cu mana si felii de peste),
  • Oshi-sushi (orez acoperit cu felii de peste marinat sau fiert),
  • Maki-sushi (bucati de peste, fructe de mare si legume rulate in orez cu otet sau in alge uscate nori),
  • Chirashi-sushi (orez cu otet pe care se aseaza diverse ingrediente).
Ca sa pregatesti sushi ai nevoie de cateva lucruri esentiale:
  • Suport pentru sushi (se gaseste la supermarket-uri si magazine de decoratiuni interioare)
  • Nori: foi de alge marine uscate si presate
  • Orez cu bobul scurt
  • Soia, cu care se stropesc bucatile de peste
  • Wasabi o pasta de hrean japonez, mustar si putin colorant verde
  • Ghimbir murat taiat in feliute foarte subtiri numit in Japonia “gari” care este servit intre feluri, pentru a reimprospata cerul gurii. Are culoare rozalie.
Ingrediente:
  • 1 ceasca de orez cu boaba mica
  • 1 lingura otet de orez
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingura sare
  • carne de crab (taiata bastonase)
  • morcov (taiat bastonase)
  • asparagus
  • alge de mare japoneze (nori)
Mod de preparare:
  • Orezul fiert se amesteca cu otet de orez, zahar si sare. Este racit la temperatura camerei inainte de a fi folosit la prepararea sushi-ului.
  • Pe alga de mare raspandeste orezul, 2 - 3 bucati de carne de crab, morcovi si asparagus.
  • Se ruleaza si se taie rondele de cca. 3 - 4 cm (este greu de rulat daca folosesti prea mult orez).
Sugestii:

Este bine sa lasi 1-2 cm spre capatul unde vei inchide ruloul. Asa eviti problemele cu orez in exces.
Se serveste alaturi de caviar, wasabi si sos picant de soia. Cand mancati sushi, mare atentie la cat wasabi folositi.
Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !