October 31, 2008

Morcovul


Morcovul este o importanta sursa de zahar asimilabil, grasimi vegetale, celuloza, saruri minerale si o insemnata cantitate de beta-caroten, care genereaza vitamina A atat de necesara organismului. Nu lipsesc, de asemenea, vitaminele B si C.

Continand fier din abundenta, actiunile sale sunt remarcabile contribuind la cresterea numarului de globule rosii si a cantitatii de hemoglobina.

Procentul mare de caroten face ca morcovul sa fie foarte indicat in procesele de crestere, de sporirea acuitatii vizuale si combaterea dermatozelor.

Morcovul intretine supletea pielii si favorizeaza regenerarea celulelor. Pentru actiunea sa cicatrizanta este recomandat indeosebi in tratamentul ulcerelor gastrice si enterocolitelor.

O leguma care trebuie sa fie inclusa zilnic in meniul fiecaruia mai ales ca este ieftina si o gasesti usor la piata sau in supermarket.

Cum se pastreaza?

  • Morcovii se pastreaza cel mai bine in lazi cu nisp in pivnite si beciuri. Au nevoie de un spatiu intunecos, bine aerisit si rece.
  • Daca vrei sa ii pastrezi la frigider ai grija sa ii consumi in maxim 10 zile deoarece isi pierd din calitati.

Cum se gateste morcovul ?

  • Ca si alte numeroase vegetale, morcovul este folosit in numeroase retete. Pot fi serviti cruzi sau in salate, aceasta varianta fiind cea mai indicata, pentru ca atunci cand sunt gatiti isi pierd mare parte din vitamine (chiar si atunci cand ii curatam pierdem o parte din acestea).
  • Incercati sa inlocuiti traditionala ceasca de cafea de dimineata cu una de suc de morcovi o sa remarcati diferenta.

Atentie!

Zaharul din morcov nu are efecte negative asupra diabetului zaharat, cu toate acestea, un consum exagerat (mai multe luni) poate sa produca anumite tulburari fara consecinte grave. Daca nu suferiti de nici o boala digestiva deosebita, puteti manca si zece morcovi pe zi, timp de mai multe saptamani, fara sa apara efecte nedorite.

Retete propuse:

Morcovi picanti