October 28, 2008

Sfecla rosie


Sfecla este un depozit de vitamine si microelemente care, spre deosebire de restul legumelor, nu se distrug si nu se dezactiveaza in procesul de prelucrare termica.

Folosirea ei in alimentatie este indicata atat din punct de vedere culinar cat si medical pentru ca contine o mare cantitate de fier asimilata cu ajutorul vitaminei C, prezenta in toate partile plantei. In radacina de sfecla este prezent si cuprul ea mai contine si o cantitate mare de mangan, zinc si iod, care favorizeaza metabolismul, fiindu-le extrem de prielnica persoanelor cu obezitate, contribuind la blocarea cancerului si incetinirea imbatranirii. Celuloza din sfecla contribuie si ea la scoaterea toxinelor din organism.

Cum se alege/pastreaza?

  • Alegeti sfecle de dimensiuni mai mici, de culoare inchisa, pentru ca sunt cele mai dulci.
  • Nu aruncati frunzele se pot folosi in salate sau mancaruri.
  • Sfecla rosie proaspata se poate pastra intr-un loc racoros ori in cutia pentru legume din frigider, maximum doua saptamani.

Cum gatesti sfecla rosie ?

Sfecla isi pastreaza gustul dulce cand e rumenita in cuptor. Asezati sfecla taiata jumatate ori sferturi si stropiti cu ulei de masline. Se serveste calda, stropita cu suc de lamaie doar in momentul servirii.

Inainte sa le puneti la fiert, spalati-le sub jet de apa rece si curatati-le de pamant. Ca sa nu piarda din culoare in timpul fierberii, trebuie sa mai aiba o parte din codite.

Ori de cate ori taiati sfecla cruda, purtati manusi de plastic ori spalati-va imediat pe maini.

Sfecla rosie calita poate fi servita ca garnitura la friptura de porc, de miel sau de pui.

Consumata cruda sfecla rosie ajuta la fortificarea organismului.

Retete propuse:

Salata de sfecla rosie

Salata de sfecla rosie cu oua

Atentie!

Este contraindicată pentru diabetici, intrucat păstreaza un continut mare de zahar. Zaharul din compozitia sfeclei se absoarbe foarte repede in organism.