October 27, 2008

Supa de ceapa (Soupe a l’oignon)

Se spune ca in jurul anului 1700 Ludovic al XV-lea al Frantei a ajuns intr-o seara, tarziu la cabana de vanatoare unde nu era nimic de mancare in afara de ceapa, unt si sampanie. Foamea l-au facut sa combine ingredientele pe care le avea astfel incat sa obtina faimoasa soupe a l’oignon.
Daca la inceput era considerata mancarea saracilor astazi supa de ceapa este vazuta ca o mancare foarte rafinata.
Aroma fantastica pe care o are supa de ceapa se datoreaza felului in care este calita ceapa. Ca majoritatea mancarurilor celebre, reteta supei este intalnita in mai multe variante. Unii bucatari adauga in ultimul stadiu de fierbere a supei un strop de cognac sau sherry sporindu-i astfel savoarea.

Ingrediente:
  • 4 - 5 cepe mari
  • 5 cani supa vita (sau 2 cuburi supa concentrata dizolvate in apa calda)
  • 1/4 pachet unt
  • 100 g cascaval ras
  • 1 cartof mare curatat
  • 1 cana vin alb demisec
  • 3/4 cana otet
  • 2 - 3 linguri zahar
  • 1 cana smantana
  • 2 linguri frunze de telina
  • 1 lingura de patrunjel
  • sare si piper
  • paine prajita cu usturoi
Mod de preparare:
  • Se curata ceapa, se incinge untul.
  • Se adauga ceapa taiata in patru, supa, telina, cartoful taiat in patru si se clocoteste. Se acopera vasul si se lasa la fiert, la foc mic, 30 minute.
  • Dupa ce s-a indepartat de pe foc, se paseaza continutul si se rastoarna in alt vas mare.
  • Se adauga vinul, otetul si zaharul, amestecand continuu cu o lingura de lemn.
  • Se pune pe foc, cu capac, si se mai fierbe la foc mic 5 minute.
  • Se adauga smantana, telina si patrunjelul si se mai fierbe inca 5 minute la foc foarte mic.
Sugestii:
Serviti supa in boluri, punand deasupra feliile de paine prajita (intregi sau taiate in cubulete) si cascavalul ras. Serviti fierbinte.

Incercati sa nu mancati prea multa odata.
Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !