November 13, 2008

Cateva trucuri pentru un gratar reusit


  • Alege gratarul potrivit.
Gratarul cu carbune de lemn - are avantajul de a fi mai putin scump si foarte mobil totusi trebuie sa fiti atenti sa nu incomodati vecinii cu fumul pe care il degaja.
Gratarul electric - ideal pentru o folosire in interior sau in spatii mici, nu necesita decat apropierea de o sursa electrica. Este ideal pentru camping si nu necesita carbune de lemn.
Gratarul pe baza de gaz - mai scump este foarte apreciat, datorita faptului ca se strica foarte greu iar mancarea preparata pe el se face foarte repede. La modelele de calitate, cuva si capacul, arzatorul si grila de coacere sunt de inox si/sau de fonta. Este indicat pentru cei care merg foarte des in camping.
  • Nu instala gratarul in preajma copacilor care s-ar putea aprinde si delimiteaza un perimetru in jurul gratarului, in care copii si animalele de companie sa nu intre;
  • Cand folosesti carne cruda ai grija sa iti speli mainile foarte des precum si vasele in care tii carnea;
  • Carbunii de lemn trebuie aprinsi cu 40 - 60 de minute inainte de a pune carnea la fript pentru a obtine astfel un jar bun, iar gazele de combustie sa aiba timp sa se degaje;
  • Daca folosesti lemne pentru gratar ai nevoie pentru a aprinde focul si de hartie si surcele subtiri;
  • Unge gratarul cu grasime inainte de folosire;
  • Pune carnea pe foc abia atunci cand flacarile se potolesc si cand ai jar suficient;
  • Carnea trebuie sa fie dezghetata inainte de a fi pusa pe gratar;
  • Foloseste un vaporizator cu apa pentru a potoli flacarile obtinute din scurgerea grasimii din carne;
  • Daca caldura eliminata de carbuni este prea mare, va trebui sa ii imprastii pe o suprafata mai mare;
  • Peste carbunii incinsi poti presara conuri sau ace de brad sau diverse condimente pentru a obtine o aroma mai deosebita pentru bucatele preparate.

Lista lucruri utile pentru gratar

Find o mare amatoare de iesiri in aer liber m-am gandit sa fac o lista cu lucruri utile pentru gratar. O lista care ma ajuta sa pregatesc totul in timp util si sa scutesc ceva timp si energie.
  • Gratar, carbune, bricheta sau chibrit, hartie si lemne pentru aprins focul;
  • Grasime pentru sters gratarul;
  • Apa pentru stins focul si spalat pe maini;
  • Masuta si scaune pliante sau o patura;
  • Fata de masa, stergare si serfetele;
  • Lada/Geanta frigorifica sau sacosa termoizolanta;
  • Boluri, farfurii, pahare, tacamuri, spatule, clesti, platouri sau farfurii mari (pe care sa pui alimentele dupa ce le iei de pe gratar). Poti opta si pentru o trusa speciala pentru picnic care contine cam tot ce ai nevoie si ocupa si putin loc;
  • Sare, piper, mustar, ulei, otet, tocator;
  • Carne pentru gratar, legume pentru salata, apa, paine (feliata, e mai practica);
  • Cafeaua si dulciurile;
  • Cativa saci menajeri in care sa pui resturile de mancare;
Daca consideri ca lipseste ceva din lista, te astept cu sugestii.