November 25, 2008

Varza murata

Varza murata are un continut ridicat de fibre si foarte multa vitamina C, calciu, caliu si numai 24 de calorii la 100 de gr. De aceea este recomandata la regimul de slabire.

Aceasta reteta de varza murata poate fi ingredientul perfect pentru orice garnitura, preparate la gratar, tochituri, tocanite si alte mancaruri gatite. Varza murata nu trebuie sa-ti lipseasca din camara.

Ingrediente:

  • varza
  • sare pentru muraturi
  • crengi uscate de marar
  • hrean
  • crengi de visin

Mod de preparare:

  • Se curata verzele de foile uscate sau taiate. Verzele mai mari se taie in doua sau patru;
  • Primul strat va fi de marar si hrean. Ca sa rezite mai mult timp sub saramura, se pun si cateva crengute de visin. Intre straturile de varza se adauga hrean;
  • Saramura o faci astfel: la 1 l de apa pui 2 linguri de sare si amesteci pana se dizova, apoi o adaugi peste varza. Pentru ca varza sa se mureze mai repede foloseste apa calda pentru saramura;
  • Deasupra se aseaza un gratar din lemn, ca varza sa nu se ridice;
  • Daca pe parcurs zeama mai scade mai adauga saramura. Se lasa timp de 3 zile la temperatura camerei, dupa care se tine la rece. Dupa cateva zile se introduce un furtun si se sufla pentru a se amesteca saramura.

Sugestii:

Daca ai varza alba poti sa o colorezi punand in ea felii de sfecla rosie.

Inainte de preparare nu este recomanda spalarea verzei acre deoarece numai in acest fel isi pastreaza vitaminele.

Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !