Ideal in perioada iernii, vinul fiert are o multime de efecte terapeutice. La petreceri, la taiatul porcului, la patinaj, pe strada, pe partie, intr-un local sau acasa, o cana de vin fiert nu o poti refuza.
,, ... nu avem decat trei vinuri corespunzatoare in magazia nationala, in afara de Tamaioasa (Pietroasa, cum i se zice la locul ei de varf) : Grasa de Cotnari, Busuioaca de Bohotin si Muscatul de Otonel, amatrei vinuri parfumate…'' ( Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti/Radu Anton Roman - Bucuresti: Paidea, 1998)
,, …unii vor spune, pe buna dreptate, ca fierberea asemenea vinuri e o impietate, o distrugere de patrimoniu eropean si national, vezi bine! Dar tot atat de adevarat este ca numai cu asemenea vinuri dulci si tari poti construi vinul fiert – capodopera.''( Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti/Radu Anton Roman - Bucuresti: Paidea, 1998)
Ingrediente:
- 1 l vin
- ½ lingurita scortisoara
- 10 cuisoare
- 10 boabe de piper
- miere sau zahar dupa gust
Modul de preparare :
- Vinul se pune intr-un recipient de tabla la fiert cu scortisoara, cuisoare si piper;
- Dupa ce se incalzeste putin se adauga mierea (sau zaharul) si se amesteca continuu;
- Inainte sa dea in clocot se ia de pe foc vinul si se lasa acoperit. Se serveste fierbinte.
Sugestii:
Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !