December 27, 2008

Vin fiert

Ideal in perioada iernii, vinul fiert are o multime de efecte terapeutice. La petreceri, la taiatul porcului, la patinaj, pe strada, pe partie, intr-un local sau acasa, o cana de vin fiert nu o poti refuza.

,, ... nu avem decat trei vinuri corespunzatoare in magazia nationala, in afara de Tamaioasa (Pietroasa, cum i se zice la locul ei de varf) : Grasa de Cotnari, Busuioaca de Bohotin si Muscatul de Otonel, amatrei vinuri parfumate…'' ( Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti/Radu Anton Roman - Bucuresti: Paidea, 1998)

,, …unii vor spune, pe buna dreptate, ca fierberea asemenea vinuri e o impietate, o distrugere de patrimoniu eropean si national, vezi bine! Dar tot atat de adevarat este ca numai cu asemenea vinuri dulci si tari poti construi vinul fiert – capodopera.''( Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti/Radu Anton Roman - Bucuresti: Paidea, 1998)

Ingrediente:

  • 1 l vin
  • ½ lingurita scortisoara
  • 10 cuisoare
  • 10 boabe de piper
  • miere sau zahar dupa gust

Modul de preparare :

  • Vinul se pune intr-un recipient de tabla la fiert cu scortisoara, cuisoare si piper;
  • Dupa ce se incalzeste putin se adauga mierea (sau zaharul) si se amesteca continuu;
  • Inainte sa dea in clocot se ia de pe foc vinul si se lasa acoperit. Se serveste fierbinte.

Sugestii:

Ca sa nu isi piarda taria oala in care fierbe vinul trebuie sa fie din metal. Nu exagerati cu mirodeniile pentru ca amestecul poate deveni foarte gretos.
Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !