November 28, 2008

Cocktail Sangria

Sangria, bautura traditionala a Spaniei, este un vin rosu usor acidulat cu gust dulce amarui. Produsul este indulcit cu zahar sau miere.
Ingrediente:
  • 1 sticla de sangria
  • 1 piersica
  • 1 portocala
  • 1 lamaie
  • 1 mar verde
  • 2- 3 capsuni mari
  • sucul de la o portocala
  • sucul de la o lamaie
  • 1 paghar de brandy, whisky sau rom
  • 2 pahare de apa minerala
  • zahar dupa gust
Mod de preparare:
  • Taiati felii piersica, portocala, lamaia, marul si capsunile;
  • Puneti fructele intr-o cana mare si turnati peste ele sucul de fructe, Sangria, 1 pahar de brandy, zahar dupa gust si 2 pahare de apa minerala;
  • Inainte de consumare se tine la frigider o noapte;
  • Optional, la servire se adauga gheata si miere de albine.
Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !

Salata de sfecla rosie cu oua


Ingrediente:

  • 2 radacini de sfecla
  • 1 ou
  • 1 lingura iaurt
  • 1 lingura ulei
  • sucul de la o jumatate de lamaie
  • 1 lingurita hrean ras
  • patrunjel, sare si piper

Mod de preparare:

  • Fierbeti sfecla in apa rece cu sare;
  • Puneti ouale sa fiarba separat intr-un alt vas;
  • Amestecati iaurtul, uleiul, zeama de lamaie, sarea si piperul;
  • Intr-un castron puneti sfecla fiarta si taiata cubulete, impreuna cu sosul preparat si presarati hrean, oul taiate si patrunjel;
  • Condimentati cu sare si piper daca mai este necesar.

Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !

November 27, 2008

Sos grecesc cu lamaie



Ingrediente:
  • 4 oua
  • 4 linguri de apa fierbinte
  • sucul de la o jumatate de lamaie
  • sare si piper
Mod de preparare:
  • Se bat ouale spuma, se adauga apa si se bate in continuare;
  • Punem cratita pe aburi amestecam continuu si adaugam, peste spuma, sucul de lamaie;
  • Cand sosul se ingroasa se adauga sare si piper dupa gust.
Sugestii:
Pentru o savoare si mai intensa poti adauga un praf de oregano maruntit, marar sau menta.
Sosul se serveste racit (trebuie sa-l lasati la temperatura camerei aproximativ 10 – 15 minute), cu fripturi, legume, cartofi prajiti, diferite soiuri de peste si paine.

Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !

Sos Olandez

Acest sos olandez este unul din cele mai bune sosuri. Se serveste alaturi de preparate din peste, ciuperci, friptura de vitel, oua si legume fierte.
Ingrediente:
  • 3 galbenusuri
  • 200 gr unt
  • sucul de la o jumatate de lamaie
  • sare si piper
Mod de preparare:
  • Topeste untul si strecoara-l cu ajutorul unei site;
  • Intr-o cratita pe care am asezat-o pe aburi se pun galbenusurile si 3 linguri de apa fiarta;
  • Amestecam continuu pana obtinem un sos consistent;
  • Se ia cratita de pe aburi si se adauga treptat untul topit. Daca sosul devine prea tare pune in el cateva linguri de apa;
  • Adauga sucul de lamaie, sare si piper;
  • Se tine intr-un vas cu apa fierbinte pana la servire.
Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !

Sauces & Condiments:How To Make Hollandaise Sauce

Calamari cu orez


Ingrediente:
  • 500 gr calamari
  • 1 ceapa
  • 1 pahar de orez
  • 2 – 3 rosii curatate de coaja si taiate marunt
  • 3 pahare de apa
  • 2 – 3 linguri de ulei
  • 1 legatura de patrunjel
  • sare si pier
Mod de preparare:
  • Se taie ceapa si se caleste in ulei impreuna cu rosiile;
  • Calamarii ii frigem pe ambele parti si adaugam peste ei ceapa, rosiile, orezul si apa;
  • Se fierb la foc mic 15 - 20 de minute;
  • Se adauga patrunjelul tocat si se condimenteaza dupa gust.
E o combinatie interesanta ce merita incercata. Cam atat pentru azi!

Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !

November 25, 2008

Varza murata

Varza murata are un continut ridicat de fibre si foarte multa vitamina C, calciu, caliu si numai 24 de calorii la 100 de gr. De aceea este recomandata la regimul de slabire.

Aceasta reteta de varza murata poate fi ingredientul perfect pentru orice garnitura, preparate la gratar, tochituri, tocanite si alte mancaruri gatite. Varza murata nu trebuie sa-ti lipseasca din camara.

Ingrediente:

  • varza
  • sare pentru muraturi
  • crengi uscate de marar
  • hrean
  • crengi de visin

Mod de preparare:

  • Se curata verzele de foile uscate sau taiate. Verzele mai mari se taie in doua sau patru;
  • Primul strat va fi de marar si hrean. Ca sa rezite mai mult timp sub saramura, se pun si cateva crengute de visin. Intre straturile de varza se adauga hrean;
  • Saramura o faci astfel: la 1 l de apa pui 2 linguri de sare si amesteci pana se dizova, apoi o adaugi peste varza. Pentru ca varza sa se mureze mai repede foloseste apa calda pentru saramura;
  • Deasupra se aseaza un gratar din lemn, ca varza sa nu se ridice;
  • Daca pe parcurs zeama mai scade mai adauga saramura. Se lasa timp de 3 zile la temperatura camerei, dupa care se tine la rece. Dupa cateva zile se introduce un furtun si se sufla pentru a se amesteca saramura.

Sugestii:

Daca ai varza alba poti sa o colorezi punand in ea felii de sfecla rosie.

Inainte de preparare nu este recomanda spalarea verzei acre deoarece numai in acest fel isi pastreaza vitaminele.

Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !

November 24, 2008

Placinta cu branza



Ingrediente:
  • 500 gr de faina
  • 500 gr branza mizithra (sau orice alta branza cremoasa si cu putine grasimi)
  • 3 oua
  • ½ pahar ulei de masline
  • sare
  • praf de copt
  • scortisoara
  • miere de albine
Metoda de preparere:
  • Amestecati faina, uleiul, ouale, praful de copt si sarea. Lasati aluatul sa creasca.
  • Formati bilute si umpletile cu branza. Umezesteti mainile cu putin ulei si modelati bilutele.
  • Prajestele in ulei incins.
Sugestii:
Servestele unse cu miere de albine si presarate cu scortisoara sau seminte de susan.

Aroma subtila si dulce!
Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !

Carne de miel cu paste (Giouvetsi)

Ingrediente:
  • 1 kg carne de miel sau vita
  • 1 kg de rosii curatate de coaja si tocate marunt
  • 1 kg de paste de orez
  • 3 cepe
  • 2 catei de usturoi
  • 2 morcovi
  • 1 pahar de ulei
  • 1 lingurita de piper
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingurita de zahar brun
  • 1 lingurita boia de ardei
  • 1 pahar de vin rosu
  • apa
Metoda de preparere:
  • Taiati carnea, ceapa, morcovii, usturoiul si prajitile in ulei alaturi de carne la foc mic;
  • Adaugati piperul, sarea , zaharul brun si paharul de vin, lasati ingredientele sa fiearba in vin;
  • Peste compozitie puneti rosiile si apa, acoperiti cu capac si fierbeti inca aproximativ 20 de minute;
  • Puneti mancarea in cuptor, la aproximativ 250°C timp de 15 minute. Adaugati pastele peste compozitie si mai tineti mancare inca 15 – 17 minute la cuptor ca sa absoarba tot lichidul. La fiecare 5 minute amestecati in mancare ca sa nu se lipeasca. Mai adugati apa daca considerati ca este necesar si boiaua de ardei;
  • Lasati sa se odihneasca 30 de minute inainte de servire.
Sugestii:

Serviti cu branza si un pahar de vin alb.

Grecii dupa cum stiti sunt mari amatori de carne de miel, iar miel asa de bun ca asta nu am facut niciodata. Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !