December 28, 2008

Carnati din carne de porc

Ingrediente:
  • 4 kg de carne de porc
  • 2 kg slanina
  • 5 capatani de usturoi
  • sare si piper dupa gust
  • mate
  • 3 linguri cimbru si boia
Mod de preparare:
  • Se toaca carnea si slanina, se piseaza usturoiul;
  • Se amesteca ingredientele, apoi se umplu matele cu mai putina carne, daca vreti sa mancati carnatii proaspeti sau mai indesati si mai condimentati, daca vreti sa ii puneti la pastrare sau sa ii afumati.
Poate incercati sa faceti candva. Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !

Carne de porc si carnati in untura

,, Francezii ii spun confit (iar ia dulceata…confiture!) si o considera una din cele mai rafinate fripturi. Numai ca ei ingroapa in untura spre fragezire mai mult gasca si rata si mai putin porcul.’’ ( Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti/Radu Anton Roman - Bucuresti: Paidea, 1998)
Ingrediente:
  • carne de porc fara oase
  • carnati de porc
  • untura
Mod de preparare:
  • Se taie carnea si carnatii si se incinge untura;
  • Se pun la prajit in untura la foc mic si se amesteca continuu pana se rumenesc;
  • Se scoate carnea si carnatii si se aseaza straturi intr-o oala smaltuita, apoi se toarna deasupra lor grasimea;
  • Se mai pune oala pe foc si se mai lasa la foc mic inca 10 minute;
  • Se leaga bine gura oalei si se pune la pastrare in loc racoros, dupa 4 – 6 saptamani se mai incinge inca o data oala pentru a preveni rancezirea.
Sugestii:
Merge foarte bine alaturi de Cabernet Savignon, prieteni si familie!
Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !

Caltabosi

Ingrediente:

  • 1 kg maruntaie de porc (inima, bojoci, ficat, splina, limba)
  • 400 gr carne grasa de porc
  • 2 cepe
  • 400 gr orez fiert
  • condimente
  • mate

Mod de preparare:

  • Se fierb maruntaiele de porc si carnea, apoi se trec prin masina de tocat;
  • Se prajeste ceapa tocata si se amesteca tocatura, ceapa, orezul, cu o parte din zeama de la fiert si se condimenteaza;
  • Se umplu matele, se leaga la capete si se fierb 15 – 20 de minute la foc mic in zeama ramasa de la fierberea maruntaielor.
Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !

December 27, 2008

Tuica fiarta

,, … Romania si-a gasit, ca finlandezii ori norvegienii cu berea lor clocotita, incalzitoare rapide, ,, butoaie comestibile’’ cum se amuza francii sa le spuna. Tuica, care numai de prune poate fi, alminteri e rachiu ( de mere, pere, caise, ori din ce o mai fi) e, sub dealurile argesene, de treizeci de grade, iar de la Hateg si Fagaras spre nord, pana-n hotarul vechi al Transilvaniei, de cincizeci si chiar de optzeci de ,,tarii” , sub minunate nume: palinca (ceea ce inseamna vin ars in nibelungica), vinars, ginars, horinca. Tare ori slaba, e buna oricum !” ( Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti/Radu Anton Roman - Bucuresti: Paidea, 1998)

Ingrediente:

  • 1 litru tuica
  • 5 gr piper boabe
  • 5 gr cuisoare
  • ½ lingurita scortisoara
  • miere sau zahar dupa gust

Mod de preparare:

  • Tuica se pune la fiert intr-un ibric cu piperul, scortisoara si cuisoarele;
  • Dupa ce se incalzeste putin se adauga mierea (sau zaharul) si se amesteca continuu;
  • Inainte sa dea in clocot se ia tuica de pe foc si se acopera. Se serveste fierbinte.

Sugestii:

Ca sa nu isi piarda taria oala in care fierbe tuica trebuie sa fie din metal. Nu exagerati cu mirodeniile pentru ca amestecul poate deveni foarte gretos.

Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !

Vin fiert

Ideal in perioada iernii, vinul fiert are o multime de efecte terapeutice. La petreceri, la taiatul porcului, la patinaj, pe strada, pe partie, intr-un local sau acasa, o cana de vin fiert nu o poti refuza.

,, ... nu avem decat trei vinuri corespunzatoare in magazia nationala, in afara de Tamaioasa (Pietroasa, cum i se zice la locul ei de varf) : Grasa de Cotnari, Busuioaca de Bohotin si Muscatul de Otonel, amatrei vinuri parfumate…'' ( Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti/Radu Anton Roman - Bucuresti: Paidea, 1998)

,, …unii vor spune, pe buna dreptate, ca fierberea asemenea vinuri e o impietate, o distrugere de patrimoniu eropean si national, vezi bine! Dar tot atat de adevarat este ca numai cu asemenea vinuri dulci si tari poti construi vinul fiert – capodopera.''( Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti/Radu Anton Roman - Bucuresti: Paidea, 1998)

Ingrediente:

  • 1 l vin
  • ½ lingurita scortisoara
  • 10 cuisoare
  • 10 boabe de piper
  • miere sau zahar dupa gust

Modul de preparare :

  • Vinul se pune intr-un recipient de tabla la fiert cu scortisoara, cuisoare si piper;
  • Dupa ce se incalzeste putin se adauga mierea (sau zaharul) si se amesteca continuu;
  • Inainte sa dea in clocot se ia de pe foc vinul si se lasa acoperit. Se serveste fierbinte.

Sugestii:

Ca sa nu isi piarda taria oala in care fierbe vinul trebuie sa fie din metal. Nu exagerati cu mirodeniile pentru ca amestecul poate deveni foarte gretos.
Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !

December 18, 2008

Cordon Bleu din piept de pui

Daca vrei sa iti impresionezi invitaii la masa, reteta de Cordon Bleu (unul din simbolurile artei culinare franceze) este alegerea perfecta pentru ca este usor de preparat si foarte gustos.
Ingrediente:
  • 2 snitele din piept de pui
  • 2 felii de sunca
  • 2 felii de branza
  • 2 - 3 linguri faina
  • 1 ou batut
  • pesmet
  • sare, piper
Mod de preparare:
  • Pe fiecare snitel punem o felie de branza si o felie de sunca;
  • Rulam snitelele si le prindem cu o scobitoare;
  • Se condimenteaza cu sare si piper si se trec pe rand prin faina, ou si pesmet apoi se prajesc in ulei ulei incins.
Sugestii:
Puiul Cordon Bleu se serveste insotit de Sos Bechamel.



Mai bun ca asta nu am mai facut nicioadata…nu am mai facut…dar o sa mai fac!
Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !

December 10, 2008

Salata bulgareasca (Shopska)

Usor de preparat si deosebit de gustoasa salata bulgareasca iti va asigura aportul necesar de vitamine si minerale, o salata care poate fi consumata in timpul majoritatii regimurilor de slabire avand un continut scazut de grasimi si o cantitate mare de fibre.
Ingrediente:
  • 150 gr telemea
  • 2 castraveti
  • 1 ardei gras
  • 4 rosii
  • 4 oua fierte
  • 150 gr sunca
  • 50 gr masline negre
  • 2 linguri ulei de masline
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • sare
  • patrunjel si cateva frunze de salata verde pentru ornat
Mod de preparare:
  • Rosiile taiate in patru si castravetii taiati rondele se pun intr-un castron;
  • Sunca si ardeiul se taie fasii subtiri si se adauga si ele;
  • Adauga maslinele, ouale taiate rondele si telemeaua;
  • Din zeama de lamaie si ulei faci un sos pe care il sarezi dupa gust si il adaugi peste salata;
  • Decorezi cu cateva frunze de patrunjel si salata verde.
Usoara, de vara, delicioasa! Poate incercati sa o faceti candva.

Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !

Ardei cu sunca afumata


Ingrediente:
  • 1 ardei rosu
  • 1 ardei verde
  • 1 ardei galben
  • 100 gr prosciutto crudo taiata (specialitate italiana de sunca afumata)
  • 2 rosii
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingura patrunjel tocat marunt
  • masline negre
  • 2 - 3 linguri de ulei
  • sare
Mod de preparare:
  • Se taie ardeii in lungime in felii subtiri, si se calesc la foc mic alaturi de sunca afumata si usturoiul tocat marunt;
  • Se adauga rosiile curatate si taiate in patru, se pune sare si se acopera, se tine 5 minute la foc mic;
  • Inainte de a fi gata se adauga maslinele si patrunjelul, se serveste alaturi de cartofi fierti.
E o combinatie ce-mi place, am fost multumita de rezultate. Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !

December 9, 2008

Galuste din lapte in sirop (Gulab Jamun)

Gulab Jamun un desert popular in India, sunt niste galuste din lapte in sirop de zahar cu gust de cardamon. Cu acest desert iti vei impresiona cu siguranta prietenii.
Ingrediente:
  • ½ pahar de lapte praf
  • 2 linguri de faina
  • 2 linguri iaurt
  • 1 lingura de unt
  • ¼ lingura praf de copt
  • 2 pahare de apa
  • 2 pahare de zahar
  • 1 lingura esenta de trandafir
  • ½ lingura cardamon pudra
  • cateva fire de sofran
  • ulei
Mod de preparare:
  • Pentru a prepara siropul amesteca zaharul, apa, pudra de cardamon, sofranul si esenta de trandafir. Dupa ce dau in clocot se mai lasa pe foc inca 5 minute;
  • Combini ingredientele ramase (laptele pref, faina, praful de copt, untul si iaurtul). Aluatul obtinut trebuie sa fie moale si flexibil. Lasa aluatul sa se odihneasca 5 minute;
  • Ungi palmele cu putin unt iei o bucata mica si o modelezi intre ele. Prajeste bilutele in ulei la foc mic, daca te grabesti si maresti focul raman crude in interior si arse la exterior;
  • Lasa galustele cel putin 45 minute in siropul preparat inainte de a le consuma.
Greu? Nu cred!
Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !

Paine indiana (Chapati)

Este paine indiana nedospita stil clatita sau lipie facuta dintr-o simpla compozitie: faina de cereale integrala, apa si sare. Diametru painii difera in functie de regiune, atingand aproximativ 5 – 10 cm. Bucatile de chapati se rup si se folosesc ca o lingura sau farfurie ca suport pentru alte mancaruri.
Ingrediente :
  • 1 pahar faina integrala
  • ½ lingurita de sare
  • 1½ pahar de apa
  • 2 linguri de unt topit sau ulei
Mod de preparare:
  • Se amesteca faina, sarea si apa;
  • Se imparte aluatul in patru bucati egale si se formeaza bilute care se intind apoi cu facaletul;
  • Se incinge o tigaie si se pun in ea capati, se coace pe o parte pana apar niste basici si isi schimba culoare, apoi se intoarce pe cealalta parte;
  • Se unge cu unt sau ulei, se aseaza una peste cealalta pentru a le mentine calde.
Sugestii:
Se serveste cu orez, mancaruri pe baza de legume sau supa dhal.

Simpla si gustoasa...poate prea gustoasa!
Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !