January 14, 2009

Ciorba de burta

,, De origine oriental-mijlocie, cel mai probabil arabo-turceasca (cinci secole de vasalitate!) ciorba de burta a devenit bun national romanesc nu numai prin popularitatea exceptional ci si prin adaosurile creatoare –smantana, galbenusul, leusteanul, zarzavatul de supa, otetul-care au auhtohtonizat-o.”(Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti/Radu Anton Roman - Bucuresti: Paidea, 1998)
Una din cele mai populare retete culinare, pe placul romanilor si nu numai este ciorba de burta. O reteta exacta nu exista pentru ca in functie de gust si regiuni exista mai multe variante. Fiecare are o reteta proprie, care nu e definitiva, pentru ca reteta de ciorba de burta se perfectioneaza, evolueaza in timp (mereu mai ai cate ceva de adaugat la ea).
,,E deopotriva acra si dulce, picanta si catifelata, grasa si totusi delicata, eclectic si simpla in acelasi timp!” (Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti/Radu Anton Roman - Bucuresti: Paidea, 1998)
Ingrediente:
  • 700 gr burta de vaca sau vitel
  • 1 galbenus
  • 400 kg picioare sau oase de vaca
  • 150 ml smantana
  • 200 gr de zarzavat (ceapa, morcov, pastarnac, telina)
  • 1 capatana de usturoi
  • leustean, sare, piper
  • 2 linguri otet
Mod de preparare:
  • Se sparg picioarele sau oasele de vaca si se fierb cca 3 ore, se dezoseaza si se taie marunt;
  • Burta se spala, se taie fasii, se curate de pielita si se freaca cu malai si otet, se lasa in apa rece, timp de 24 ore, cu o lingura de bicarbonat;
  • Se pune burta la fert in apa in care au fiert picioarele si se mai adauga 5 litri apa;
  • Se toaca zarzavatul iar dupa 4 ore se trage oala de pe foc si se taie marunt burta;
  • Se pune iar la fiert adugand si carnea de la picioarele de vaca, zarzavatul, si otetul ramas, se mai lasa pe foc timp de o ora;
  • Se piseaza usturoiul, se freaca cu sare si se amesteca cu galbenusul, smantana si cateva linguri de zeama de ciorba rece;
  • Se drege ciorba cu usturoi, se sareaza si pipereaza dupa gust si se presara cu leustean.
Sugestii:
Se consuma fierbinte alaturi de un ardei iute, daca e vara se taie si un ardei rosu gras si se stoarce si o rosie coapta.
Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !