January 6, 2009

Silueta si alimentatia


Greutatea noastra depinde de structura oasoasa a corpului si este in raport direct cu varsta si inaltimea. Greutatea si forma exterioara a trupului o putem modifica printr-un regim adecvat si facand sport.

A avea grija sa nu depasim greutatea normal nu este numai o necestitate estetica dar si una de sanatate. Femelile au o epiderma mai sensibila si subtire, prin urmare trebuie sa acorde mai mult timp fizicului lor.

Povestile cu medicamente cu ajutorul carora slabesti miraculos sunt cam rasuflate dovedindu-se in timp ca ele provoaca modificari grave ale metabolismului. Ramanem deci cu vointa noastra de a slabi prin sport si alimentatie rationala, care sa ne echilibreze greutatea si silueta.

Trebuie evitat vechiul obicei al infometarii ( inventat pentru manechine), incercand sa ne hranim rational, incluzand miscarea si evitand astfel infometarea. Este mult mai eficient sa ne hranim suficient si sa consumam ceea ce am mancat, prin miscare si sport decat sa ne abtinem de la o alimentatie corecta. 

Mai intai trebuie sa recunoastem ca nu este prea sanatos sa consumam alimente sofisticate, inecate in foetaj si jeleuri, paste si sosuri picante sau alte asemenea rafinamente culinare care trebuiesc consumate numai la evenimente deosebite, nu zilnic, fiindca sunt mult mai eficiente alimentele naturale decat acele saturate de sosuri, dulciuri sau grasimi. De asemenea vom renunta la prafurile concentrate (supe, sosuri, budinci etc.) ce sunt azi la mare moda, bune numai in timpul excursiilor sau pe timp de iarna (cand nu avem la indemana toate legumele si fructele).

Este mai sanatos sa consumam grasimi vegetale decat animale pentru a nu mari colesterolul in sange, dar este tot atat de periculos sa tinem un regim foarte strict.

O mare cantitate de calciu si fier o gasim in varza si lactate, banane, spanac, urzici si stevie. Caisele sunt foarte bocate in potasiu, morcovul in caroten si vitamina A, ciupercile contin vitaminele B2, PP si H, lamaile si portocalele vitamina C. Soia este bogata in proteine, pestele si oul pot inlocui carnea prin proteinele pe care le contin. Carnea porc este mai putin grasa decat carnea de oaie sau de berbec.

Macar o zi pe saptamana este bine sa consumam legume fierte in abur cu putin unt (cu toate ca untul este grasime animala). Grasimile nu trebuiesc scoase din alimentatie deoarece ele sunt necesare dizolvarii vitaminelor in sange.

Cantitatea de zahar din alimentatie trebuie micsorata. Toate sucurile de fructe se pot bea si fara zahar, fructele puteti sa le consumati crude sau coapte. Puteti inlocui zaharul cu zharina.

Femeile trebuie sa recupereze fierul in organism, prin consularea alimenteleor ce contin acest element, femeile avand mari pierderi de fier.

Pentru scadearea colesterolului trebuie sa renuntam la zahar, paste fainoase si alcool si sa facem zilnic suficienta miscare pentru consumarea grasimilor. De asemenea in regimul de slabire trebuie sa bem suficienta apa.

Articol inspirat din: Dialog cu frumusetea – Sfaturi utile pentru toate varstele, Constanta Popovici, Editura Tehnica, Bucuresti, 1986