June 10, 2009

Consumul de peste este sanatos

Fiecare popor isi are retetele preferate de peste. Un bucatar constiincios are de unde alege. Puteti incerca diverse retete cu peste rasol, fiert in aburi sau la cuptor.

Consumul de peste este sanatos datorita continutului ridicat de acizi grasi omega-3, cu efect benefic asupra sanatatii cardiovasculare. Pe langa faptul ca pestele este o buna sursa de proteine, el este si foarte sarac in grasimi. Pestele este o sursa excelenta de vitamine solubile in grasimi: A, D, E, K, vitamina B12 si minerale (iod, fosfor, seleniu si zinc).

Cercetarile arata ca acizii grasi nesaturati scad riscul de moarte subita si aritmii, diminueaza formarea de chiaguri de sange, scad nivelul grasimilor nocive din organism, reduc riscul de ateroscleroza si mentin tensiunea arteriala in limite normale. Consumumat de cel putin de doua ori pe saptamana, pare sa reduca incidenta bolilor de rinichi la pacientii cu diabet, conform unor descoperiri facute in cadrul unui studiu larg, intreprins de britanici.

Daca doriti sa cumparati peste, in randurile de mai jos veti gasi criteriile de recunoastere a prospetimii pestelui:

Pestele intreg

  • Ochii trebuie sa aiba corneea transparenta, sa fie bombati si pupila neagra;
  • Pielea sa fie viu pigmentata, nedecolorata, iridiscenta sau opalescenta ;
  • Branhiile sa aiba o culoare vie si fara mucus;
  • Textura carnii, trebuie sa fie tare, elastica si sa aiba o suprafata neteda.

Fileurile de peste, cand sunt proaspete, acestea trebuie sa fie umede si curate, iar carnea sa fie tare.

Sfaturi practice:

Daca gatiti pestele rasol, crestati pielea inainte de a-l pune in apa; puneti-l la fiert in apa clocotita in care au fiert deja legumele cu sare.

Condimentele care dau un gust deosebit pestelui sunt: lamaia, mararul, busuiocul, rozmarinul, patrunjelul si boiaua.

Cand puneti la fript peste mare, crestati-l inainte, pentru a se patrunde.

Pestele nu se spala in mai multe ape (cel mult, doua) ca sa nu o absoarba.