July 7, 2009

Vinuri pentru gratar


Pentru un gratar reusit rezista tentatiei de a acompania fripturile la gratar cu bere si opteaza pentru vinuri…o sa remarci diferenta.
Vinurile albe
Merg de minune cu carnurile albe, usoare, cu peste, cu pui, cu diferite sosuri aromate, cu legume.
Pentru vegetarieni cele mai bune vinuri sunt cele cu arome florale, de fructe tropicale si o puternica nota minerala.
Riesling-ul este un vin care merge ,, cu de toate”, acompaniaza cu succes si pestele si puiul, si carnea de porc cu mai putine grasimi, precum si cu preparate sarate (se serveste in general la temperatura de 11 grade Celsius).
Carnea de pui si curcan merge foarte bine cu Chardonnay, care poate sa dea bine si cu un peste la gratar, mai ales cel marinat cu sosuri picante.
Pestele merge insa mai bine si cu un pahar de Sauvignon Blanc, cu aroma sa de ierburi aromatice si note tropicale de grapefruit, lamaie verde, pepene galben.
Pentru carne alba, insotita de sosuri picante, Gewurztraminer este alegerea perfecta, cu un gustul sau minunat de miere si mirodenii.
Vinurile rosii
Se potrivesc perfect cu preparatele din carne rosie, carne grasa, frigarui din carnuri combinate, sosuri condimentate.
Merlot-ul cu aroma puternica de fructe de padure, pruna coapta si usoare note de violete, da bine cu carnea de porc sau de vita, cu sos picant. El poate fi inlocuit cu Shiraz-ul, cu miros de coacaze negre, mure, piper si condimente, uneori cu vanilie si tabac.
Cabernet Sauvignon, da bine cu fripturile mai grase, cu mititeii, cu carnatii sau cu hamburgerii.
Daca nu-I nici Shiraz, nici Cabernet, Pinot Noir este vinul care merge perfect pentru orice tip de carne la gratar, mai catifelat, fara fite, mai…light.