January 28, 2009

Bucataria traditionala turceasca

Turcia este o locatie excelenta pentru gurmanzi. Datorita pozitiei climatice si geografice avantajoase, Turcia dispune de o piscicultura si fructe proprii. Bucataria turceasca exceleaza prin combinatii simple si este considerata a fi una dintre cele mai bune si sanatoase, deoarece este influentata de mai multe culturi si natiuni.

Salatele de legume sunt cele mai gustoase, daca se condimenteaza cu ulei de masline, lamaie si iaurt cu usturoi.

Din gama carnurilor, cea mai caracteristica pentru bucataria turceasca este carnea de oaie, care nu este la fel de grasa ca si ea de la noi, intrucat in Turcia oile sunt crescute pentru carne nu pentru lana. Carnea de porc este interzisa musulmanilor, astfel ca veti gasi mai ales miel, vitel si foarte mult pui. In bucataria turceasca intalnim frecvent carnea tocata.

Felurile de mancare de baza sunt relativ neschimbate din perioada otomana: orezul, produsele din grau, feluri culinare comune cu Grecia cum ar fi meze (aperitive) si baklavaua, pilafurile, si si doner kebab, salatele cu iaurt, peste in ulei de masline, legume umplute si frunze de vita umplute (dolma).

Dimineata se serveste de obicei rosii proaspete cu branza si masline negre, paine cu miere.

La pranz pilaf, pui cu vinete si ardei, peste la gratar, renumita prizolla (miel facut la grill si condimentat) sau sucuk (un carnat foarte bine condimentat).

Seara se poate consuma piure de vinete, supa de linte rosie, macrou umplut cu orez, chiftelute de miel, sardine rulate in foi de vita de vie.

La desert fructele proaspete si dulciurile cu aluat dospit, caisele uscate in sirop si budincile au prioritate. Cel mai bine cunoscut desert turcesc este baklavaua. Alte deserturi sunt budincile de orez si amidon, halvaua, cataiful, si revani. Se bea kaymak (smantana inchegata) pentru a contracara dulceata deserturilor turcesti.

Chiar daca atunci cand spunem Turcia ne gandim la cafea, aici se bea mai frecvent ceaiul.

Portia zilnica este de 10 cesti. Daca sunteti foarte obosit puteti consuna ,,ayran”, o bautura usor sarata, revigoranta, ce se prepara prin combinarea iaurtului alb cu apa. In materie de bauturi, nu uitati de cafeaua turceasca, de raki (bautura traditionala preparata din struguri asezonati cu anason care se consuma rece, combinat cu apa) si de iaurt.

Baklava turceasca


Pentru a prepara o baklava turceasca reusita nu ai nevoie de mult talent culinar, ea se poate prepara rapid si usor.

Baklavaua este o prajitura intalnita in multe bucatarii ale tarilor aflate sub stapanirea fostului Imperiu Otoman, in Grecia sub numele de Mπακλαβάς, dar si in tarile arabe si iraniene.

Baklavaua este facuta din straturi de foi subtiri, umpluta cu nuca macinata, alune uneori chiar si cu fistic, insiropate cu miere de albine sau chiar sirop din zahar, aromatizat cu scortisoara, cuisoare si nucsoara.

Ingrediente:

  • 300 gr foi de placinta
  • 150 gr unt sau margarina
  • 300 gr miez de nuca macinat
  • 1 lingurita scortisoara
  • ½ lingurita nucsoara
  • 200 gr zahar
  • 150 gr miere
  • 200 ml apa

Mod de preparare:

  • Se impart foile de placinta in 3 parti egale;
  • Amestecati nucile, scortisoara si nucsoara si se imparte compozitia in doua parti egale;
  • Se topeste untul sau margarina, se ia o foaie se unge si se pune pe tava, se pune urmatoarea foaie si se unge si tot asa pana terminati prima treime din foi. Peste foi se adauga jumatate din compozitia cu nuci macinate. Se pun si celelalte foi unse, se adauga si cealalta jumatate din compozitia cu nuci, iar deasupra ei se mai aduga un rand de foi unse;
  • Se taie foile de deasupra cu un cutit in dreptunghiuri, patrate, romburi, etc.;
  • Se coace la cuptor, la 180C aproximativ 30 - 45 de minute pana se rumeneste;
  • Se ametesteca apa cu zaharul intr-o craticioara la foc mic. Dupa ce au dat in fiert se adauga mierea, si se da compozitia din nou in fiert. Se toarna siropul fierbinte peste baclavaua abia scoasa din cuptor.

Sugestii:

Baklavaua se serveste rece. Nu este recomandata in timpul curelor de slabire avand foarte multe calorii.

Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !



January 23, 2009

O mica calatorie in bucataria greceasca

Mancarea greceasca este foarte sanatoasa si diversificata. Ingredientul principal din bucataria greceasca intalnit aproape in orice reteta traditionala este uleiul de masline acesta dand un gust distinct mancarurilor grecesti. Tavernele si restaurantele servesc o multime de preparate din peste si fructe de mare, musaka si souvlaki – frigarui.
In partile dinspre munte exista taverne care pe langa peste servesc si carnuri la gratar, preparate dupa retete proprii.
Aperitivele, numite de localnici mezedes, sunt fie delicioasa salata tzatziki (facuta din iaurt), fi e dolmadakia (adica sarmalute din vita de vie, umplute cu carne), fi e caracatita prajita (servita in ulei de masline si suc de lamaie, condimentata cu plante aromatice locale). De pe nici o masa nu lipsesc insa maslinele si branza feta cu oregano.
Felul principal, gatit din preparate la cuptor, poate fi musaka din felii de vinete si cartofi sau dovlecei, intercalate cu pasta de carne si sos béchamel sau kapamas, carne de capra, umpluta cu multe condimente aromate.
Condimentarea mancarurilor se face ca si in bucataria mediteraneana cu busuioc, oregano, menta, cimbru, salvie, coriandru. Foarte multe retete, in special cele provenite din partea de nord a tarii, au in componenta lor condimente dulci.
Din compozitia desertului nu lipsesc nucile si mierea. Fara indoiala cel mai cunoscut preparat de patiserie este baklavaua. Ca deserturi se pot alege: iaurt cu miere, tarte, placinte dulci traditionale (kaltzounia).
Vinurile grecesti sunt faimoase, ele sunt consumate mai ales dupa gustari si cu moderatie. Ouzo (cu aroma de anason), Metaxa (cognac) si berea sunt deasemenea bauturi alcoolice populare. Foarte renumita este cafeaua greceasca (la ibric) sau Nesscafe si frappe.

January 20, 2009

Rulouri de somon cu avocado

Campionat de gatit in aer liber - Gilau 2007

Salata de vara vegetariana

Va place ciocolata?

Cine rezista sa se uite pana la sfarsit?

Fotomodele imbracate in ciocolata

Cum se face ciocolata

Mancare japoneza

Piept de curcan in foietaj

Spaghete cu sos de tomate

Salata de fructe (din Legile lui Murphy)

Cum se facea painea in anii '80

Oua Popesti

Piept de pui cu foietaj

Costita cu cartofi la cuptor

Cuiburi de viespi

Prajitura cu branza de vaca

Bucatar sexy - face prajituri

Aluat japonez...

Sa tot iti faci cozonaci :))

January 18, 2009

Mircea Badea - Mancare Buna

Dovleac placintar mic si...orez perlat :)))

Marinata pentru pui si fructe de mare

Ingrediente:

  • o lamaie
  • 1/2 legatura de coriandru
  • 1/2 legatura de patrunjel
  • 100 gr de vin alb (obtional)
  • 200 gr ulei de masline
  • 1 – 2 linguri de mujdei de usturoi

Mod de preparare:

  • Rade coaja de pe lamaie deasupra coriandrului si patrunjelului, apoi toaca-le marunt;
  • Intr-o cana amesteca toate ingredientele si batele usor cu telul;
  • Lasa compozitia sa se odihneasca timp de 30 de minute inainte de folosire.
Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !

Cine sunt

Cred ca ne cunoastem pentru ca impartim aceeasi pasiune pentru gastronomie si/sau calatorii. Pe acest blog vei gasi retete culinare traditionale din intreaga lume.

Eu sunt Sorina, administrator principal al acestui blog, nascuta in Buzau prin ’80 si... ceva, in zodia Berbecului, pasionata de gastronomie, geografie si calculatoare. Am terminat Facultatea de Geografia Turismului in Galati si...nu am mai plecat.

Pe postul de ajutor de bucatar am un pisoias foarte alintat si jucaus care cand nu bantuie prin bucatarie doarme :)

Nu sunt bucatar de profesie dar am o mare pasiune pentru arta culinara si cred ca oricare din noi putem face o mancare gustoasa si cu un design deosebit chiar in bucataria noastra daca gatim cu pasiune si din placere.


January 16, 2009

Romania culinara

"I had for breakfast more paprika, and a sort of porridge of maize flour which they said was "mamaliga", and egg-plant stuffed with forcemeat, a very excellent dish, which they call "impletata". (Bram Stoker, Dracula, Chapter 1)
Bucataria traditionala romaneasca a fost si este influentata de conditiile geografice de clima, gradul de civilizatie, stadiul de dezvoltare al agriculturii si, nu in ultimul rand, de gusturile si preferintele generatiilor care s-au succedat de-a lungul timpului.
,,Frontiera constanta a unor civilizatii si continente incerte si mobile, mereu amenintati si mereu infometati (poate chiar din cauza vecinatatilor), daca-romano-migratorii au copiat en gros si fara discernamant, sedusi de la prima intalnire, toate gatelile ce ne-au invadat prin milenii...” (Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti/Radu Anton Roman - Bucuresti: Paidea, 1998)
„Ce-s musacaua, ciorba, chifteaua, salata de ,,biof”, ciolanul pe fasole, placinta (placenta in latina), supa, clatitele si altele atat de ,,neaose” bucate altceva decat depuneri, aluviuni, fie ale ocupatiei otomane, fie ale influentelor franceze, germane, fanaro-grecesti sau care or mai fi ele?!” (Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti/Radu Anton Roman - Bucuresti: Paidea, 1998)
Cu toate acestea nici o reteta culinara enumerata mai sus nu are reteta originala ,,de exemplu, sarmale fac si turcii si grecii si polonezii. Dar numai noi le facem asa, cu afumatura de porc, in foi de varza, cu marar si smantana, mocnind pe foc zile intregi.” (Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti/Radu Anton Roman - Bucuresti: Paidea, 1998)
Bucataria romaneasca este foarte apreciata si cunoscuta peste hotare. Ceea ce individualizeaza bucataria romanesca este faptul ca preparatele sunt usor de realizat, fara sa necesite dotari specialei.
Retetele culinare traditionale poarta aceleasi influente ca si restul culturii romanesti: de la romani vine placinta, turcii au adus ciorba de perisoare si baclavaua, grecii musacaua, de la bulgari avem o larga varietate de mancaruri cu legume, cum ar fi zacusca, iar snitelul vine de la austrieci.
In ceea ce priveste condimentele, romanii folosesc cu precadere tarhonul, cimbrul sau usturoiul.
Principalul fel de carne folosit de romani este carnea de porc, dar se consuma si carne de vita, pui, oaie sau miel. ,, Langa oaia...mioritica (cum altfel?) porcul este celalalt animal romanesc legendarizabil, chiar daca (iarta-ma pedant) a inceput sa fie din ce in ce mai persecutat de noile mode culinare degresate ( ce sa facem, ne e frig, n-avem timp de mode, noua porcul ne-a fost impus – bagat pe gat! – de aspra iarna dacica)”(Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti/Radu Anton Roman - Bucuresti: Paidea, 1998)
Un loc aparte in bucataria romaneasca il au dulciurile, placintele, dulceturile, iar principala bautura a romanilor este vinul. O alta bautura preferata de romani este tuica - rachiul de prune, palinca, produse obtinute prin distilare.


Daca v-a placut acest articol incercati si aceste retete culinare cu specific national din Bucataria Romaneasca.

January 14, 2009

Restaurante locale din Cascais (Portugalia)

Bazandu-se pe produsele regionale, bucataria portugheza, este diversa si uimeste prin simplitatea pregatirii ingredientelor.
Portughezii mananca mult peste, mai ales cod uscat (bacalhau). Alte feluri de mancare, preparate din carne, sunt: feijoada, cozido a portugesa, frango de churrasco, carne de porco a alentejana si altele.
Iata cateva restaurante, cu preparate culinare traditionale, pe care nu trebuie sa le ratati daca ajungeti in Cascais:

Ciorba de burta

,, De origine oriental-mijlocie, cel mai probabil arabo-turceasca (cinci secole de vasalitate!) ciorba de burta a devenit bun national romanesc nu numai prin popularitatea exceptional ci si prin adaosurile creatoare –smantana, galbenusul, leusteanul, zarzavatul de supa, otetul-care au auhtohtonizat-o.”(Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti/Radu Anton Roman - Bucuresti: Paidea, 1998)
Una din cele mai populare retete culinare, pe placul romanilor si nu numai este ciorba de burta. O reteta exacta nu exista pentru ca in functie de gust si regiuni exista mai multe variante. Fiecare are o reteta proprie, care nu e definitiva, pentru ca reteta de ciorba de burta se perfectioneaza, evolueaza in timp (mereu mai ai cate ceva de adaugat la ea).
,,E deopotriva acra si dulce, picanta si catifelata, grasa si totusi delicata, eclectic si simpla in acelasi timp!” (Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti/Radu Anton Roman - Bucuresti: Paidea, 1998)
Ingrediente:
  • 700 gr burta de vaca sau vitel
  • 1 galbenus
  • 400 kg picioare sau oase de vaca
  • 150 ml smantana
  • 200 gr de zarzavat (ceapa, morcov, pastarnac, telina)
  • 1 capatana de usturoi
  • leustean, sare, piper
  • 2 linguri otet
Mod de preparare:
  • Se sparg picioarele sau oasele de vaca si se fierb cca 3 ore, se dezoseaza si se taie marunt;
  • Burta se spala, se taie fasii, se curate de pielita si se freaca cu malai si otet, se lasa in apa rece, timp de 24 ore, cu o lingura de bicarbonat;
  • Se pune burta la fert in apa in care au fiert picioarele si se mai adauga 5 litri apa;
  • Se toaca zarzavatul iar dupa 4 ore se trage oala de pe foc si se taie marunt burta;
  • Se pune iar la fiert adugand si carnea de la picioarele de vaca, zarzavatul, si otetul ramas, se mai lasa pe foc timp de o ora;
  • Se piseaza usturoiul, se freaca cu sare si se amesteca cu galbenusul, smantana si cateva linguri de zeama de ciorba rece;
  • Se drege ciorba cu usturoi, se sareaza si pipereaza dupa gust si se presara cu leustean.
Sugestii:
Se consuma fierbinte alaturi de un ardei iute, daca e vara se taie si un ardei rosu gras si se stoarce si o rosie coapta.
Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !

January 13, 2009

Risotto


Aceasta este o reteta de baza nemaipomenita, un mod grozav de a prepara orezul, precum italienii.
Reteta poate fi modificata in nenumarate feluri pentru a obtine un risotto cu arome deosebite, iar supa poate fi din peste, vita, pui, porc, legume.
Faimosul risotto italian este preferat la mesele festive dar si la mesele rapide si fara pretentii.
Ingrediente:
  • 1 l supa
  • 4 linguri de unt
  • 3 cepe tocate marunt
  • 2 cani orez
  • 1/2 cana parmezan ras
  • sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
  • Se topeste untul intr-o tigaie si se caleste ceapa, puneti orezul peste ceapa si amestecati continuu, 2 -3 minute la foc mic;
  • Incalziti supa si adaugati-o peste orez. Amestecati frecvent;
  • Cand este gata, adaugati untul ramas si cascavalul, luati de pe foc si serviti imediat. Se condimenteaza dupa gust cu sare si piper.
Sugestii:
Risotto se serveste la scurt timp, dupa ce ati adaugat unt si cascaval. Bautura potrivita pentru risotto este vinul.
Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !

January 8, 2009

Magazinele cu ciocolata din Paris


Zona Marais din Paris este cunoscuta pentru numeroasele sale monumente, galerii si magazine…magazine cu ciocolata.
Si cum Parisul ofera numeroase magazine in care putem gasi celebrele trufe sau praline, iata cateva din cele mai apreciate magazine cu ciocolata, pentru ca atunci cand ajungeti acolo sa nu ratati nici unul:

January 6, 2009

Silueta si alimentatia


Greutatea noastra depinde de structura oasoasa a corpului si este in raport direct cu varsta si inaltimea. Greutatea si forma exterioara a trupului o putem modifica printr-un regim adecvat si facand sport.

A avea grija sa nu depasim greutatea normal nu este numai o necestitate estetica dar si una de sanatate. Femelile au o epiderma mai sensibila si subtire, prin urmare trebuie sa acorde mai mult timp fizicului lor.

Povestile cu medicamente cu ajutorul carora slabesti miraculos sunt cam rasuflate dovedindu-se in timp ca ele provoaca modificari grave ale metabolismului. Ramanem deci cu vointa noastra de a slabi prin sport si alimentatie rationala, care sa ne echilibreze greutatea si silueta.

Trebuie evitat vechiul obicei al infometarii ( inventat pentru manechine), incercand sa ne hranim rational, incluzand miscarea si evitand astfel infometarea. Este mult mai eficient sa ne hranim suficient si sa consumam ceea ce am mancat, prin miscare si sport decat sa ne abtinem de la o alimentatie corecta. 

Mai intai trebuie sa recunoastem ca nu este prea sanatos sa consumam alimente sofisticate, inecate in foetaj si jeleuri, paste si sosuri picante sau alte asemenea rafinamente culinare care trebuiesc consumate numai la evenimente deosebite, nu zilnic, fiindca sunt mult mai eficiente alimentele naturale decat acele saturate de sosuri, dulciuri sau grasimi. De asemenea vom renunta la prafurile concentrate (supe, sosuri, budinci etc.) ce sunt azi la mare moda, bune numai in timpul excursiilor sau pe timp de iarna (cand nu avem la indemana toate legumele si fructele).

Este mai sanatos sa consumam grasimi vegetale decat animale pentru a nu mari colesterolul in sange, dar este tot atat de periculos sa tinem un regim foarte strict.

O mare cantitate de calciu si fier o gasim in varza si lactate, banane, spanac, urzici si stevie. Caisele sunt foarte bocate in potasiu, morcovul in caroten si vitamina A, ciupercile contin vitaminele B2, PP si H, lamaile si portocalele vitamina C. Soia este bogata in proteine, pestele si oul pot inlocui carnea prin proteinele pe care le contin. Carnea porc este mai putin grasa decat carnea de oaie sau de berbec.

Macar o zi pe saptamana este bine sa consumam legume fierte in abur cu putin unt (cu toate ca untul este grasime animala). Grasimile nu trebuiesc scoase din alimentatie deoarece ele sunt necesare dizolvarii vitaminelor in sange.

Cantitatea de zahar din alimentatie trebuie micsorata. Toate sucurile de fructe se pot bea si fara zahar, fructele puteti sa le consumati crude sau coapte. Puteti inlocui zaharul cu zharina.

Femeile trebuie sa recupereze fierul in organism, prin consularea alimenteleor ce contin acest element, femeile avand mari pierderi de fier.

Pentru scadearea colesterolului trebuie sa renuntam la zahar, paste fainoase si alcool si sa facem zilnic suficienta miscare pentru consumarea grasimilor. De asemenea in regimul de slabire trebuie sa bem suficienta apa.

Articol inspirat din: Dialog cu frumusetea – Sfaturi utile pentru toate varstele, Constanta Popovici, Editura Tehnica, Bucuresti, 1986

January 2, 2009

Reteta de slabit pentru persoanele care retin apa in tesuturi

Persoanele ale caror organism retine apa si care cu toate ca nu mananca mult totusi se ingrasa, vor lupta contra factorilor care determina ingrasarea, vor evita oboseala si vor consulta medicul specialist care le va prescrie tratamentul si medicamentele necesare.

Aceasta reteta de slabit se tine timp de 2 zile la rand, de doua ori pe saptamana:

  • Ora 8 - o ceasca de cafea sau ceai (fara zahar);
  • Ora 10 - un ou fiert si un pahar de suc de fructe;
  • Ora 12 – 130 gr de carne fiarta sau la gratar, alaturi de o salata acrita cu suc de lamaie si o lingurita de ulei de masline;
  • Ora 16 – 30 gr de branza dulce si un pahar de suc de fructe;
  • Ora 19 – 130 gr de carne fiarta sau la gratar.

Bea cel putin un litru si jumatate de apa (te va ajuta sa scapi de toxinele din corp) si fa multa miscare.

Articol inspirat din: Dialog cu frumusetea – Sfaturi utile pentru toate varstele, Constanta Popovici, Editura Tehnica, Bucuresti, 1986

Regimul caloriilor scazute

Regimul nu trebuie urmat la intamplare de persoanele care vor sa slabeasca, ci va fi consultat doctorul pentru ca sunt destule persoane care, desi nu sunt grase, au o adevarata fobie de a nu se ingrasa. Astfel, pentru a fi la moda, tin o cura de slabire care poate aduce perturbari serioase ale organismului: insomnii, ametelii, ulceratii stomacale etc. Toate aceste consecinte sunt provocate de consumul ridicat de grasimi. Pentru reanoirea celulelor si mentinerea tonusului este necesar consumarea vitaminelor A, D, si E. Pentru aceasta nu trebuie sa nu mai consumam deloc grasimi, ci trebuie sa asiguram un consum minim zilnic (15 gr de unt si 10 gr de ulei).

Din alimentatie nu trebuie sa lipseasca lapte, iaurt, branza, oua, legume si fructe proaspete sau uscate.

Consumul exagerat de zahar (normal este un consum de 100 gr pe zi pentru copii si 50 – 60 gr pentru adulti) strica echilibrul de vitamina B din organism, ceea ce va duce la lipsa de apetit, nervozitate sau afectiuni ale epidermei.

Lactatele au un continut ridicat de vitamina B, dar daca nu le consumam in mod obisnuit va trebui sa completam consumand drojdie de bere sau vitamine. Legumele si fructele contin o mare cantitate de substante minerale, celuloza (necesara in procesul de digerare a harnei) si vitamine (ajuta la redresarea sanatatii si ne apara de atacul de diferiti virusi sau microbi).

Vitaminele sub forma de medicament nu pot fi luate mereu mai ales cand nu facem miscare si nu consumam din caloriile dintr-o alimentatie abundenta. Este mult mai eficient sa consumam legume, salate, fructe, carne slaba, care aduc un aport natural de vitamine, minerale si proteine necesare pentru buna functionare a organismului nostru.

Un regim excelent bazat pe metoda caloriilor scazute:

  • Ora 7 - o ceasca de cafea, ceai sau lapte degresat (neandulcite cu zahar);
  • Ora 10 – 2 mere;
  • Ora 12 – 15 gr de unt 150 gr de carne fiarta sau la gratar, o farfurie de legume fierte sau crude (fara paine);
  • Ora 16 – 30 gr de branza dulce;
  • Ora 18 – 2 mere;
  • Ora 20 – 2 oua au 150 de grame de peste fript.

Activitatile fizice regulate sunt esentiale deoarece ele cresc ritmul metabolic. Se va bea multe lichide (apa simpla sau ceaiuri diuretice din plante) astfel incat vei putea slabi 150 – 200 gr pe zi, fara a simti foamea si fara a pune in pericol sanatatea.

Articol inspirat din: Dialog cu frumusetea – Sfaturi utile pentru toate varstele, Constanta Popovici, Editura Tehnica, Bucuresti, 1986