February 23, 2009

Leapsa cu a sasea poza!

Am primit aceasta leapsa de la Pofticioasa Sefa.

Trebuie sa alegem a sasea poza din cel mai nou dosar foto si sa o publicam pe blog. Apoi o dam mai departe altor sase prieteni/prietene, anuntand pe blogul lor ca au primit lepsa.

La randul meu ii invit la o lepsa pe urmatorii: gadjodillo, Niko, Dan Gheorghe, Diana, Andutza,Viorel Irascu.

A sasea poza din cel mai nou dosar foto este...motanelul meu :) Asadar daca aveti chef de joaca...primiti cu lepsa???

February 17, 2009

Zacusca



Ingrediente:
  • ½ kg rosii
  • ½ kg gogsari
  • ½ kg vinete
  • 1 capatana usturoi
  • sare, ulei, piper
Mod de preparare:
  • Se coc gogosarii si vinetele, se curata, se decojesc rosiile si se trec toate prin masina de tocat carne;
  • Pasta obtinuta se pune intr-o cratita, se adauga ulei si se fierbe la foc mic pana se ingroasa;
  • Inainte sa le luati de pe foc adaugati usturoiul tocat marunt, piper si sare.
Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !

Rosii cu crema de sardele


Ingrediente:

  • 10 rosii mari
  • 400 gr sardele in ulei
  • 150 ml maioneza 
  • sucul de la o jumatate de lamaie
  • 2 lingurite unt sau margarina
  • patrunjel
  • piper

Mod de preparare:

  1. Rosiile se spala si se scobesc in interior;
  2. Sardelele se scurg de ulei, se zdrobesc cu furculita, se adauga margarina sau untul, maioneza , piperul, sarea si sucul de lamiae;
  3. Cu aceasta pasta umplem rosiile si le bagam in cuptorul si coacem 10 minute, apoi le ornam cu patrunjel. 

Sugestii:

Cu aceeasi pasta se poate umple si un ardei grasi.

Bucataria Frantuzeasca

Francezii sint foarte mari gurmanzi si mari curiosi sa guste din bucatele altor popoare. Bucataria franceza cuprinde un numar foarte mare de retete culinare in comparatie cu bucatariile altor popoare, dar o parte din acestea sunt insusite ca specialitati culinare in intreaga lume. Bucataria de zi cu zi, nu este deloc scumpa, se poate prepara acasa de oricine. Tipica pentru bucataria traditionala frantuzeasca este masa cu mai multe feluri, cel mai simplu exemplu fiind un meniu compus din aperitiv, un fel principal si desert, insotit mai ales de un vin, rosu si apa.
Vinurile si branzeturile dau nota distincta bucatariei franceze, fiind utilizate ca ingrediente sau consumate separat. Franta se distinge prin gama sa variata de vinuri fine, branzeturi, fructe de mare dar si specialitati mai ciudate pentru alti europeni: melci, picioare de broasca, scoici.
Faima bucatariei franceze este data de asa-numita “haute cuisine” un stil culinar elaborat, care necesita multa migala si ingredientele de cea mai buna calitate. Haute cuisine a preluat traditiile culinare regionale si le-a transformat in adevarate delicatese, prepararea lor necesitand mult timp, uneori chiar cateva zile.
Fiecare provincie are propriul sau stil culinar, retete si ingrediente specifice. Astfel, in nord-vestul Frantei (Normandia, Bretania) se folosesc untul, merele si smantana; in sud-vest specialitatile sunt foie gras (pate de ficat de gasca), armagnac (rachiu produs in regiunea cu acelasi nume) si ciupercile. Zonele mediteraneene sunt marcate de influentele culinare italiene, folosindu-se din belsug uleiul de masline, plantele aromatice si rosiile. In regiunile din est se simte influenta germana, iar printre bucatele traditionale se numara carnatii, slanina, sauerkraut (varza murata) si berea.
Dintre specialitatile culinare franceze se mentioneaza mancarurile cu sosuri diverse, consommeurile, bitfecul, muschiul Chateaubriand, sparanghelul gratinat, salatele, preparatele cu suc de lamaie si undelemn, sosuri reci si calde, care se prezinta la masa si se servesc separat in sosiere s.a. Branzeturile fac parte din componentele meniului de pranz si cina, unde sunt servite in finalul meniului, cu paine incalzita si cu unt. Cine nu a auzit de „foié gras“, „truffe“, „bouillabaisse“, „coq au vin“ sau renumitele „crępes“ ?
Cea mai poluara bautura din Franta este vinul. Diferite de la regiune la regiune, sortimentele sunt aproape toate, foarte cunoscute, fie ca se numesc Bordeaux, Burgundy, Loire, Rhone sau Champagne. Recomandabile sunt si lichiorurile Charteuse, Framboise si Genepi (facut din plante aromate).

Fasole sarbeasca


Ingrediente:
  • 500 g fasole alba
  • 1 kg ceapa
  • 2 linguri boia
  • 3 - 4 ardei rosii
  • ulei, sare, piper
  • foi de dafin
Mod de preparare:
  • Se pune fasolea intr-un vas, se acopera cu apa si se fierbe 30 de minute. Boabele de fasole trebuie sa ramana intregi si sa nu se sparga;
  • Se tai capa cubulete si se caleste in putin ulei pana cand se rumeneste, se adauga sare, piper, boia si adauga dafin;
  • In alt vas sau acelasi se pune un strat de fasole, un strat de ceapa prajita, iar fasole, iar ceapa si se termina cu un strat de fasole. Peste fasole se pun ardeii taiati fasii subtiri. Se pune apa in care a fiert fasolea si se pune vasul la cuptor inca 30 de minute.
Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !

February 9, 2009

Barcelona si ciocolata

Iubitorii de ciocolata si calatorii, in videoclipul de ma jos, pot urmari prezentarea unui magazin, a unei scoli si al unui muzeu de ciocolata din Barcelona.

Bucataria traditionala spaniola

Bucataria spaniola consta in esenta din feluri simple, usor de preparat si cu produse proaspete. Felurile variaza foarte mult dupa regiune, de la Andaluzia in sud, unde mancarea este foarte picanta si are influente arabe, la Galitia in nord-vest, unde celtii au lasat mostenire supele de carne si fasole si Asturias, o zona faimoasa pentru fasolele Fabada. Valencia in est, are o inclinatie spre feluri mediteraneene, iar in Extremadura din vest veti intalni mai cu seama carnati, sunca si soric de porc.
Deosebit de gustoasa si diversificata bucataria spaniola produce mancaruri consistente si picante, cu numeroase mirodenii ce fac sa se stearga gustul specific al ingredientelor carnate. Uleiul de masline, legumele, orezul si usturoiul ocupa un rol important in bucataria spaniola.
Daca sunteti interesati de preparatele culinare exotice, bucataria spaniola va fi o continua surpriza pentru gusturile dumneavoastra: o varietate de retete culinare traditionale cum ar fi preparate din peste, fructe de mare, carne, fructe, legume proaspete, cereale. Ca exemplu: ardei copti cu aluat si cascaval. Alte mancaruri traditionale sunt paella, tortilla (cartofi , ou si ceapa prajite in tigaie sub forma de omleta).
Primele sunt platouri cu aperitive, insotite de un pahar de vin. De la cele mai simple variante, care contin sunca, carnati, branza, pana la cele mai rafinate delicatese cu peste, creveti, caracatita si fructe de mare, alaturi de sosuri traditionale, platourile „tapas“ aduna gusturile nenumarate ale Spaniei.
Una dintre cele mai populare bauturi traditionale este sangria. Desi berea este extrem de populara in Spania, servindu-se absolut in orice carciuma, celebritatea acestei tari este data de vinurile sale aromate. Vinurile excelente ale Spaniei, precum Rioja, Jerez si Ribera del Duero, sunt deja faimoase in toata lumea.

February 8, 2009

Piftie (racitura) de porc



Ingrediente:
  • 2 ciolane de porc
  • 100 gr sorici sau urechi de porc
  • o ceapa
  • o capatana de usturoi
  • piper boabe
  • sare
  • apa
Mod de preparare:
  • Picioarele de porc se parlesc putin la flacara apoi se pun la fiert cu apa rece si se adauga piperul, sarea si ceapa intreaga. Carnea se fierbe cu apa cca. 4 – 5 ore numai cat sa cuprinda bine toata compozitia;
  • Se lasa la rece pana a doua zi. Grasimea de deasupra se culege toata;
  • Vasul se pune pe foc mic, se scoate carnea si se desprinde de pe oase, se aranjeaza in castroane sau forme , alternata cu soriciul. Se adauga usturoiul taiat marunt si sare;
  • Dupa ce s-a racit, se introduc formele in frigider si se lasa acolo cel putin 3 – 4 ore inainte de consumare.
Sugestii:
Daca vreti sa faceti mai multa piftie se mai poate adauga carne slaba de porc.
Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !

February 3, 2009

Bucataria traditionala thailandeza

Preparate culinare thailandeze sunt delicioase dar picante. Thailandezii sunt mari gurmanzi, mancarea fiind pentru ei o componenta esentiala a vietii bune. Calitatea mancarii thai consista in special in combinarea ingredientelor decat in tehnici laborioase si consumatoare de timp. De aceea, exista numeroase variatii in pregatirea aceluiasi fel de mancare.

In bucataria traditionala tailandeza pentru stabilirea cantitatilor ingredientelor nu sunt folosite nici un fel de masuri. Bucatarii incepatori invata sa gateasca urmarind si ajutand bucatarii mai experimentati.

Salatele thailandeze, numite “yam”, au gust acrisor, dulce si sarat combinate cu iute. Un simplu dressing este la fel de bun pentru carne, fructe de mare, legume si fructe.

Supele sunt in general foarte aromate. Carnea sau legumele sunt gatite in concentrat de supa sau lapte de cocos cu o “baza” formata din condimente si ierburi aromatice. In bucataria moderna thailandeza se deosebesc trei feluri de supe: asezonate cu condimente, picante si aromate cu ierburi.

Ingredientul fara de care nu poate exista un curry thailandez este pasta de curry care este preparata din ierburi aromate si condimente.

De obicei, deserturile thailandeze nu sunt prea dulci. Banane in lapte de cocos indulcit si fructe in sirop de zahar cu inghetata sunt deserturi traditionale, usor de preparat. Thailandezii mananca de asemenea multe fructe confiate (in special banane) cu sau fara crème de cocos.