May 31, 2010

Calendar manifestari gastronomice ANTREC 2010

• Februarie 2010 - Festivalul Clatitelor - Fasching, Prejmer, Brasov
• 19-21 Februarie 2010 - Festivalul international Pomana Porcului, Balvanyos, Covasna
• 26-28 Martie 2010 - Festivalul Ouălor Încondeiate, ediţia a VII-a, Ciocăneşti
• 1 Aprilie 2010 - Festivalul ouălor pictate, în Joia Mare la Poiana Stampei, Bucovina
• 11 Aprilie 2010 - Festival de gastonomie tradiţională „O masă într-o farfurie”, ediţia a II-a, comuna Rucăr, judeţul Argeş
• 23-25 Aprilie 2010 - Târg pentru O Viaţă Sănătoasă, ediţiaVIII-a, Palatul Şuţu, Bucureşti, http://www.latarguri.com/
• 21-23 Mai 2010 - Festivalul de Gastronomie, tradiţie şi folclor „Un’te duci tu mielule?”, Bran, Braşov
• 28-30 Mai 2010 - Târg pentru O Viaţă Sănătoasă, ediţia IX-a, Palatul Şuţu, Bucureşti, http://www.latarguri.com/
• Iunie 2010 - Măsurarea laptelui, alegerea celui mai bun crescător de animale, Bran, Braşov
• 13-14 Iunie 2010 - "Festivalul Florilor de Salcâm - Gastronomie Tradiţională Bihoreană", Vadu Crişului, Bihor
• 20 Iunie 2010 - Concursul Internaţional de Gastronomie, Turia, Covasna
• 25-27 Iunie 2010 - „Festivalul Mozaic Gastronomic European”, Văliug, Caraş-Severin
• 24 Iulie 2010 - „Festivalul Secerişului”, ediţia a VII-a, Ampoiţa, Alba
• 3-5 Septembrie 2010 - Sărbătoarea Hribului la Vamă, Bucovina
• 5 Septembrie 2010 - "Sărbătoarea Tămăioasei", Pietroasele, Buzău
• 12 Septembrie 2010 - "Sărbătoarea Vinului", Breaza, Buzău
• Septembrie 2010 - "Expopastoralis - Povestea Brânzei ", ediţia a II-a, Rucăr, Argeş
• 25-26 Septembrie 2010 - "Răvăşitul Oilor / Festivalul Brânzei şi Pastramei", Bran, Braşov
• 26 Septembrie 2010 - Parada Gospodarilor, Săpoca, Buzău
• 2-3 Octombrie 2010 - „Festivalul Carnaţilor de Pleşcoi”, Pensiunea Casa Matei, Berca, Buzău
• 8-9 Octombrie 2010 - Festivalul Hanurilor, Neamţ
• Octombrie 2010 - Târgul de Toamnă, Râşnov, Braşov
• Octombrie 2010 - Ziua Recoltei la Prejmer, Prejmer, Braşov
• Octombrie 2010 - Sărbătoarea Dovleacului (Haloween), Bran, Braşov
• Noiembrie 2010 - „Festivalul Plăcintelor”, Pensiunea Şoimul, Comăneşti, Bacău

Sursa: http://www.antrec.ro/

May 17, 2010

Ulei de ardei iute


Se pune intr-un borcan un pahar de ulei de masline extravirgin si un sfert de pahar de ardei iute tocat foarte fin.

Se inchide borcanul ermetic si se lasa continutul sa macereze timp de 14 zile, dupa care se filtreaza si se trage intr-o sticla inchisa la culoare.

May 11, 2010

Julie şi Julia (2009)


Daca esti o impatimita bloggerita si gatesti cu drag atunci nu ar trbui sa ratezi acest fil care cu siguranta te va cuceri.

Julie Powell este o femeie care se plictiseste de viata ei extrem de monotona si se hotaraste sa isi ia un angajament dificil: va gati toate cele 524 de retete din cartea "Initiere in arta de a gati" intr-un singur an, retete pe care le va publica pe un blog.

Cartea publicata de Julia Child ofera sfaturi tinerelor gospodine despre bucataria franceza. La inceput, Julie considera ca va fi usor, dar, dupa ce trece de retete simple precum supa de cartofi la retete mai complicate, isi da seama ca lucrurile incep sa se complice. Situatiile comice se tin insa lant cand Julie isi trimite sotul dupa unt in toiul noptii, cand enerveaza macelarul pentru a-si procura rinichi sau pancreasuri sau cand isi pierde noptile pentru a termina retetele.

"Julie si Julia" este povestea unei femei care reuseste sa iasa din tiparele obisnuite si sa aduca putina sare si piper in viata ei printr-o decizie inedita.



Marinate pentru peste


Exista o multime de de retete pentru marinate toate avand in general ca ingredient de baza uleiul de masline. Se pot folosi insa, cu rezultate la fel de bune si mierea, iaurtul, lamaia si ceva condimente. O regula generala este, carnea se lasa la marinat cel putin o ora inainte de ajunge pe gratar, exceptie face insa pestele care nu trebuie lasat prea mult in sucul de lamaie.

Somnul poate fi marinat cu ulei de masline, zeama de lamaie si verdeturi asortate.

Tonul merge bine cu  lamaie verde, ulei de masline, usturoi tocat marunt, putin cumin si un pic de ardei rosu.

Dupa marinare pestele se aseaza pe o folie de aluminiu unsa in prealabil cu ulei sau direct pe gratar.

May 10, 2010

No Reservations (2007)

Kate (Catherine Zeta Jones), isi traieste viata tot asa cum isi conduce si bucataria din restaurantul de lux 22 Bleecker din Manhattan, cu o intensitate care n-are timp pentru fleacuri, ceea ce ii captiveaza si intimideaza totodata pe cei din jurul ei. Cu o precizie uluitoare, ea conduce fiecare tura haotica de personal, coordonand sute de mese, preparand sosuri delicate, asezonand si preparand fiecare fel de mancare pana aproape de perfectiune.

Simtindu-se mai in largul ei in spatele scenei, ea paraseste rareori sanctuarul din bucatarie doar pentru a accepta cateodata complimente pentru un fel de mancare care ii poarta semnatura, sau, si mai rar, pentru a se intretine cu cate un client care indrazneste sa se intereseze in legatura cu experienta sa profesionala.

Kate este pusa la incercare cand in randul personalului apare un adjunct indraznet, optimistul si dezinhibatul Nick (Aaron Eckhart). El insusi o stea culinara in devenire, prefera ariile de opera in timp ce lucreaza si adora sa-i faca pe cei din jurul sau sa rada. Atitudinea sa dezinvolta vizavi de bucatarie, dar si de viata, este la polul opus fata de cea a lui Kate si totusi, chimia dintre ei nu poate fi negata.

Kate ar putea sa faca fata acestei probleme de la serviciu daca n-ar avea probleme si acasa, unde se chinuieste sa construiasca o relatie cu nepoata sa de noua ani, Zoe (Abigail Breslin), care a venit recent si neasteptat sa locuiasca cu Kate. Un copil istet si receptiv, obisnuit mai degraba cu pestele gata prajit decat cu pateul de fois gras, Zoe nu pare a-si gasi locul in rutina zilnica a lui Kate, dar aceasta este hotarata sa-i ofere un camin… chiar daca deocamdata nu stie cum.

Desi s-au scurs cateva saptamani, Kate nu-si da seama ce o enerveaza cel mai mult: faptul ca talentul lui Nick atrage tot mai mult aprecierea patroanei restaurantului, Paula (Patricia Clarkson), si a clientelei sale elitiste, sau faptul ca sarmul lui dezinvolt castiga repede teren in ceea ce o priveste pe timida Zoe, care devine mai atasata de el decat de propria matusa.

Daca vrea sa stabileasca o legatura reala cu Zoe, sa-si gaseasca fericirea alaturi de Nick si sa-si redescopere pofta de viata, Kate va trebui sa incerce ceva nou si curajos, sa invete sa se exprime si in afara bucatariei.

Asta ar semana cu gatitul fara a avea reteta. Dar, dupa cum descopera Kate, uneori cele mai bune retete sunt cele pe care le creezi singur.

May 9, 2010

Kung Fu Chefs (2009)



Realizatorii chinezi nu vor sa se lase pana nu vor epuiza toate domeniile unde un titlu ,,Kung Fu" pot atrage atentia. In Kung Fu Chefs scene de lupta bine organizate se combina perfect cu arta culinara.

Wong Ping-yee (Sammo Hung) este un maestru bucatar de renume in China, care stie ce inseamna respectul pentru o mancare buna si pentru traditie in arta culinara. Si, in acelasi timp, este si un expert in arte martiale. In urma unei inscenari, acesta este dat afara dintr-un mare restaurant si ajunge pe drumuri. Scena mea preferata este aceea cand Wong Ping -yee il invata pe Ken sa faca o omleta intr-o maniera in care mi-as dori ca pana si bunica sa o faca.

Ken (Vanness Wu) e un tanar absolvent al scolii de arte martiale si de bucatari Tai-tung, arogant si aparent cu capul in nori. Destinul acestuia se intersecteaza cu cel al lui Wong si a doua tinere care se ocupa de un mic restaurant al unui fost mare bucatar. In momentul in care cineva incearca sa compromita restaurantul, acestia decid sa se inscrie la concursul national Cel mai bun bucatar pentru a-si recastiga prestigiul si onoarea patate de rivali.