August 25, 2012

Sarbatoarea Tamaioasei, Pietroasele

Intre 1-2 septembrie 2012 va avea loc la Pietroasele (Buzau) Sarbatoare Tamaioasei. Septembrie ne aduce festivaluri bahice, must si palinci.

Exista nenumarate legende locale legate de vin, Bachus sau Dionysos.

Una dintre ele povesteste cum Dionysos tanar, mergand spre insula Naxos, s-a oprit sa se odihneasca si atunci a vazut o planta langa picioarele lui. A smuls-o si a luat-o cu el pentru ca i-a placut cum arata.

De teama soarelui puternic care ar fi putut s-o paleasca, Dionysos a pus-o intr-un os de pasare, gasit pe drum. Planta a crescut vazand cu ochii, iar osul de pasare a devenit neincapator. Zeul a luat un os de leu in golul caruia a pus osul de pasare cu planta cu tot. Ea a crescut din nou si mai mare, pana cand si acest os a ramas prea mic pentru ea.

Pe drum, Dionysos a dat peste o capatana de magar in care a asezat planta cu osul de pasare si de leu la un loc. Cand a sosit la Naxos, a sadit-o in pamant. Aceasta - vita-de-vie s-a dovedit a fi - a crescut si a facut struguri pe care Dionysos i-a transformat in vin, dupa care i-a invitat si pe oameni sa lucreze via si sa bea vin.


Legenda spune ca vinul capatase insusirile celor trei oase in care se dezvoltase, iar cei care au baut putin din vinul oferit de zeu au fost veseli la inceput si au ciripit ca pasarelele. Cei care au consumat mai mult au devenit bravi si puternici ca leul, iar cei care au intrecut masura au inceput sa raga ca magarul.

Sursa: www.vacantelatara.ro