January 28, 2009

Bucataria traditionala turceasca

Turcia este o locatie excelenta pentru gurmanzi. Datorita pozitiei climatice si geografice avantajoase, Turcia dispune de o piscicultura si fructe proprii. Bucataria turceasca exceleaza prin combinatii simple si este considerata a fi una dintre cele mai bune si sanatoase, deoarece este influentata de mai multe culturi si natiuni.

Salatele de legume sunt cele mai gustoase, daca se condimenteaza cu ulei de masline, lamaie si iaurt cu usturoi.

Din gama carnurilor, cea mai caracteristica pentru bucataria turceasca este carnea de oaie, care nu este la fel de grasa ca si ea de la noi, intrucat in Turcia oile sunt crescute pentru carne nu pentru lana. Carnea de porc este interzisa musulmanilor, astfel ca veti gasi mai ales miel, vitel si foarte mult pui. In bucataria turceasca intalnim frecvent carnea tocata.

Felurile de mancare de baza sunt relativ neschimbate din perioada otomana: orezul, produsele din grau, feluri culinare comune cu Grecia cum ar fi meze (aperitive) si baklavaua, pilafurile, si si doner kebab, salatele cu iaurt, peste in ulei de masline, legume umplute si frunze de vita umplute (dolma).

Dimineata se serveste de obicei rosii proaspete cu branza si masline negre, paine cu miere.

La pranz pilaf, pui cu vinete si ardei, peste la gratar, renumita prizolla (miel facut la grill si condimentat) sau sucuk (un carnat foarte bine condimentat).

Seara se poate consuma piure de vinete, supa de linte rosie, macrou umplut cu orez, chiftelute de miel, sardine rulate in foi de vita de vie.

La desert fructele proaspete si dulciurile cu aluat dospit, caisele uscate in sirop si budincile au prioritate. Cel mai bine cunoscut desert turcesc este baklavaua. Alte deserturi sunt budincile de orez si amidon, halvaua, cataiful, si revani. Se bea kaymak (smantana inchegata) pentru a contracara dulceata deserturilor turcesti.

Chiar daca atunci cand spunem Turcia ne gandim la cafea, aici se bea mai frecvent ceaiul.

Portia zilnica este de 10 cesti. Daca sunteti foarte obosit puteti consuna ,,ayran”, o bautura usor sarata, revigoranta, ce se prepara prin combinarea iaurtului alb cu apa. In materie de bauturi, nu uitati de cafeaua turceasca, de raki (bautura traditionala preparata din struguri asezonati cu anason care se consuma rece, combinat cu apa) si de iaurt.