September 26, 2008

Sos grecesc (Tzatziki)

Tzatziki este un renumit sos de iaurt si castraveti din bucataria greceasca, usor de preparat, dres cu ulei, usturoi, sare si piper. Cheia pentru un tzatziki bun este textura cremoasa.
Ingrediente:
  • 150 - 200 ml iaurt (sau smantana)
  • 1 castravete
  • 3 catei de usturoi
  • 1 - 2 linguri suc de lamaie
  • 1 linguri de ulei de masline
  • 1 lingurita de marar
  • sare si piper dupa gust
Modul de preparare:
  • Castravetii se curata de coaja, se taie cubulete mici, se sareaza si se lasa sa se scurga intr-o strecuratoare timp de cateva minute.
  • Usturoiul tocat marunt, sucul de lamaie, mararul si iaurtul se amesteca bine cu castravetii. Se adauga uleiul de masline si se amesteca din nou.
Sugestii:
Pentru o savoare si mai intensa poti adauga un praf de oregano maruntit, marar sau menta. Verdeata trebuie sa fie foarte fin tocata si nu mai mult de 1-2 linguri.
Sosul se serveste racit, cu fripturi, legume, cartofi prajiti, diferite soiuri de peste si paine.
Decorati cu masline si rosii.

Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !