27 decembrie 2008

Tuica fiarta

,, … Romania si-a gasit, ca finlandezii ori norvegienii cu berea lor clocotita, incalzitoare rapide, ,, butoaie comestibile’’ cum se amuza francii sa le spuna. Tuica, care numai de prune poate fi, alminteri e rachiu ( de mere, pere, caise, ori din ce o mai fi) e, sub dealurile argesene, de treizeci de grade, iar de la Hateg si Fagaras spre nord, pana-n hotarul vechi al Transilvaniei, de cincizeci si chiar de optzeci de ,,tarii” , sub minunate nume: palinca (ceea ce inseamna vin ars in nibelungica), vinars, ginars, horinca. Tare ori slaba, e buna oricum !” ( Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti/Radu Anton Roman - Bucuresti: Paidea, 1998)

Ingrediente:

  • 1 litru tuica
  • 5 gr piper boabe
  • 5 gr cuisoare
  • ½ lingurita scortisoara
  • miere sau zahar dupa gust

Mod de preparare:

  • Tuica se pune la fiert intr-un ibric cu piperul, scortisoara si cuisoarele;
  • Dupa ce se incalzeste putin se adauga mierea (sau zaharul) si se amesteca continuu;
  • Inainte sa dea in clocot se ia tuica de pe foc si se acopera. Se serveste fierbinte.

Sugestii:

Ca sa nu isi piarda taria oala in care fierbe tuica trebuie sa fie din metal. Nu exagerati cu mirodeniile pentru ca amestecul poate deveni foarte gretos.

Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !

2 comentarii:

Anonim spunea...

nu ti se pare ca este cam mult un litru pentru "MOS ION"?

Sorina spunea...

se poate face o mica impartire daca vreti o cantitate mai mica...mai depinde si cat de tare e tuica :)