A cam venit vremea muraturilor, pana si borcanele parca cer sa fie umplute cu tot felul de muraturi de la traditionalele patlagele, castraveti, conopida si gogosari pana la altele ceva mai sofisticate.
Din octombrie pana in mai, muraturile se servesc ca aperitive in diverse sortimente schimband gustul greu al grasimilor si fripturilor.
Inainte de orice borcanele trebuiesc sterilizate fie prin fierbere in apa, fie prin tinerea lor la cuptor.
In general pentru orice fel de muratura trebuie sa avem:
- telina cu frunze
- usturoi
- arpagic
- morcovi
- mere si pere tari de toamna
- ardei iute
- chimen
- 2 legaturi de tulpini de marar pentru 15 litri apa
- 4 – 5 radacini hrean pentru un borcan
- 4 crengute de visin pentru un borcan
- 3 - 4 legaturi cimbru pentru un borcan
- 2 linguri de sare la 1 litru apa
- 30 g piper pentru un borcan de 10 litri
- 2 linguri de mustar pentru un borcan de 10 litri
- 4 litri de otet la 15 litri apa
- 20 g de conservant si o aspirina pentru un litru