September 26, 2008

Frigarui grecesti (Souvlaki)

Nu cred ca acest blog putea sa mai reziste fara unul din felurile cele mai celebre ale bucatariei grecesti - souvlaki.
Daca vrei sa iti impresionezi oaspetii cu o reteta delicioasa si usor de preparat, nu exista o alegere mai buna decat aceasta reteta de souvlaki.
Souvlaki este un produs culinar din bucataria greceasca foarte asemanator unui hamburger. Potrivit site-ului Yahoo!News, numele „souvlaki“ provine de la carnea de diverse tipuri de vita, miel sau porc, trasa in mici tepuse de lemn si pusa pe gratar. In unele restaurante se poate comanda souvlaki de pui sau chiar de peste.
Se pot servi cu garnitura sau combina cu salata verde, rosii, ceapa si tzatziki in interiorul unei paini rotunde speciale, foarte subtire, asemanatoare cu cea folosita pentru shaorma.
O a treia varianta de souvlaki - kalamaki se face din carne fripta la rotisor, bucatile de carne punandu-se intr-o chifla, fara ceapa, rosii sau tzatziki.
Ingrediente:
  • 400 g carne
  • 1 ceapa potrivita taiata cubulete mari
  • 1 ardei tariat cubulete mari (sau 1/2 ardei verde si 1/2 ardei rosu pentru un aspect mai placut)
Marinata:
  • sucul de la o jumatate de lamaie
  • 60 ml ulei de masline
  • 1 lingura oregano
  • 1/2 lingura rozmarin
  • 2 linguri usturoi tocat marunt
  • sare si piper dupa gust
  • 4 tepuse de lemn
Mod de preparare:
  • Din ulei de masline, sucul de la o jumatate de lamaie si condimente se face o marinata. Carnea taiata cubulete se pune in marinata, se amesteca bine si se lasa minim o ora la marinat.
  • Bucatile de carne marinate le puneti in frigarui alternand cu feliile de ceapa si ardei.
  • Puneti frigaruile pe gratar sau intr-o tigaie de teflon. Frigetile cam 3-4 minute pe fiecare parte, intorcand continuu.
  • Stropiti din cand in cand cu marinata.
Sugestii:
A se servi imediat dupa ce au fost gatite cu pitta, tzatziki si rosii.


Sa aveti pofta!
Daca incercati reteta sa-mi spuneti cum v-a iesit.

How To Make Greek Lamb Souvlaki