,, Fara sa fie strict romaneasca, ciorba de perisoare, alaturi de alte cate ciorbe de zi cu zi, are un pronuntat caracter national, fiind prezenta cel putin o data pe luna pe mai toate mesele nord - danubiene.
Produs de sinteza asiato – european: orezul (noi si islamul), bors (noi si Trotki), leustean (noi si fanariotii) – perisoara are totusi si un zvacnet patriotic – apa e indigena iar vaca de la Racari.’’( Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti/Radu Anton Roman - Bucuresti: Paidea, 1998)
Ingrediente pentru perisoare:
- 500 g carne de vita
- 2 cepe
- 1 ou
- 2 linguri orez
- 2 l apa
- 1 l bors
- 1 morcov
- 1 pastarnac
- 1/2 telina
- rosii (sau suc de rosii)
- 1 galbenus
- 2 linguri smantana
- sare, piper, leustean dupa gust
- Se pune apa la fiert cu o ceapa, morcovul, pastarnacul si telina, taiate marunt.
- Se toaca carnea si se amesteca cu orezul, o ceapa taiata marunt, oul, sare si piper.
- Se fac perisoare mici si se pun la fiert in ciorba. Dupa 20 -30 minute, cand a fiert orezul se adauga rosiile (sau sucul de rosii) si borsul.
- Se lasa sa mai fiarba inca 5 minute la foc mic, se gusta de sare. Se drege cu galbenusul batut cu smantana si se adauga leustean tocat marunt.