October 31, 2008

Morcovi picanti

Ingrediente:
  • 5 – 7 morcovi mari
  • 1 - 2 linguri de ulei
  • ½ lingura condimente chinezesti (pot fi inlocuite cu piper si/sau boia de ardei)
  • sare dupa gust
Mod de preparate:
  • Spalati si curatati morcovii apoi taiatii in diagonala;
  • Asezatii intr-o tava adaugati ulei, condimente si sarati dupa gust;
  • Lasati tava la cuptor timp de 30 – 40 de minute.
Sugestii:
A se servi rece alaturi de carne fripta sau fiarta.

E o combinatie ce-mi place, am fost multumita de rezultate.
Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !


Atentie!
Zaharul din morcov nu are efecte negative asupra diabetului zaharat, cu toate acestea, un consum exagerat (mai multe luni) poate sa produca anumite tulburari fara consecinte grave. Daca nu suferiti de nici o boala digestiva deosebita, puteti manca si zece morcovi pe zi, timp de mai multe saptamani, fara sa apara efecte nedorite.

Morcovul


Morcovul este o importanta sursa de zahar asimilabil, grasimi vegetale, celuloza, saruri minerale si o insemnata cantitate de beta-caroten, care genereaza vitamina A atat de necesara organismului. Nu lipsesc, de asemenea, vitaminele B si C.

Continand fier din abundenta, actiunile sale sunt remarcabile contribuind la cresterea numarului de globule rosii si a cantitatii de hemoglobina.

Procentul mare de caroten face ca morcovul sa fie foarte indicat in procesele de crestere, de sporirea acuitatii vizuale si combaterea dermatozelor.

Morcovul intretine supletea pielii si favorizeaza regenerarea celulelor. Pentru actiunea sa cicatrizanta este recomandat indeosebi in tratamentul ulcerelor gastrice si enterocolitelor.

O leguma care trebuie sa fie inclusa zilnic in meniul fiecaruia mai ales ca este ieftina si o gasesti usor la piata sau in supermarket.

Cum se pastreaza?

  • Morcovii se pastreaza cel mai bine in lazi cu nisp in pivnite si beciuri. Au nevoie de un spatiu intunecos, bine aerisit si rece.
  • Daca vrei sa ii pastrezi la frigider ai grija sa ii consumi in maxim 10 zile deoarece isi pierd din calitati.

Cum se gateste morcovul ?

  • Ca si alte numeroase vegetale, morcovul este folosit in numeroase retete. Pot fi serviti cruzi sau in salate, aceasta varianta fiind cea mai indicata, pentru ca atunci cand sunt gatiti isi pierd mare parte din vitamine (chiar si atunci cand ii curatam pierdem o parte din acestea).
  • Incercati sa inlocuiti traditionala ceasca de cafea de dimineata cu una de suc de morcovi o sa remarcati diferenta.

Atentie!

Zaharul din morcov nu are efecte negative asupra diabetului zaharat, cu toate acestea, un consum exagerat (mai multe luni) poate sa produca anumite tulburari fara consecinte grave. Daca nu suferiti de nici o boala digestiva deosebita, puteti manca si zece morcovi pe zi, timp de mai multe saptamani, fara sa apara efecte nedorite.

Retete propuse:

Morcovi picanti

October 28, 2008

Salata de sfecla rosie


Ingrediente:

  • 2 bucati radacini de sfecla
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1/4 pahar otet sau sucul de la o jumatate de lamaie
  • sare si piper dupa gust
  • optional: marar sau patrunjel

Mod de preparare:

  1. Se fierbe sfecla sau se coace in cuptor, se curata, se taie rondele, cubulete sau pai (dupa preferinta si imaginatia fiecaruia)
  2. Se pune intr-un castron, se sareaza si se presara cu piper. Se adauga ulei, otet sau sucul de lamaie. Cand sfecla s-a racit bine, se amesteca compozitia.
  3. Se presara apoi cu marar sau cu patrunjel verde tocat marunt si se lasa la rece.

Sugestii:

A se servi rece alaturi de carne fripta sau fiarta. Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !

Atentie!

Este contraindicată pentru diabetici, intrucat păstreaza un continut mare de zahar. Zaharul din compozitia sfeclei se absoarbe foarte repede in organism.

Sfecla rosie


Sfecla este un depozit de vitamine si microelemente care, spre deosebire de restul legumelor, nu se distrug si nu se dezactiveaza in procesul de prelucrare termica.

Folosirea ei in alimentatie este indicata atat din punct de vedere culinar cat si medical pentru ca contine o mare cantitate de fier asimilata cu ajutorul vitaminei C, prezenta in toate partile plantei. In radacina de sfecla este prezent si cuprul ea mai contine si o cantitate mare de mangan, zinc si iod, care favorizeaza metabolismul, fiindu-le extrem de prielnica persoanelor cu obezitate, contribuind la blocarea cancerului si incetinirea imbatranirii. Celuloza din sfecla contribuie si ea la scoaterea toxinelor din organism.

Cum se alege/pastreaza?

  • Alegeti sfecle de dimensiuni mai mici, de culoare inchisa, pentru ca sunt cele mai dulci.
  • Nu aruncati frunzele se pot folosi in salate sau mancaruri.
  • Sfecla rosie proaspata se poate pastra intr-un loc racoros ori in cutia pentru legume din frigider, maximum doua saptamani.

Cum gatesti sfecla rosie ?

Sfecla isi pastreaza gustul dulce cand e rumenita in cuptor. Asezati sfecla taiata jumatate ori sferturi si stropiti cu ulei de masline. Se serveste calda, stropita cu suc de lamaie doar in momentul servirii.

Inainte sa le puneti la fiert, spalati-le sub jet de apa rece si curatati-le de pamant. Ca sa nu piarda din culoare in timpul fierberii, trebuie sa mai aiba o parte din codite.

Ori de cate ori taiati sfecla cruda, purtati manusi de plastic ori spalati-va imediat pe maini.

Sfecla rosie calita poate fi servita ca garnitura la friptura de porc, de miel sau de pui.

Consumata cruda sfecla rosie ajuta la fortificarea organismului.

Retete propuse:

Salata de sfecla rosie

Salata de sfecla rosie cu oua

Atentie!

Este contraindicată pentru diabetici, intrucat păstreaza un continut mare de zahar. Zaharul din compozitia sfeclei se absoarbe foarte repede in organism.

October 27, 2008

Supa de ceapa (Soupe a l’oignon)

Se spune ca in jurul anului 1700 Ludovic al XV-lea al Frantei a ajuns intr-o seara, tarziu la cabana de vanatoare unde nu era nimic de mancare in afara de ceapa, unt si sampanie. Foamea l-au facut sa combine ingredientele pe care le avea astfel incat sa obtina faimoasa soupe a l’oignon.
Daca la inceput era considerata mancarea saracilor astazi supa de ceapa este vazuta ca o mancare foarte rafinata.
Aroma fantastica pe care o are supa de ceapa se datoreaza felului in care este calita ceapa. Ca majoritatea mancarurilor celebre, reteta supei este intalnita in mai multe variante. Unii bucatari adauga in ultimul stadiu de fierbere a supei un strop de cognac sau sherry sporindu-i astfel savoarea.

Ingrediente:
  • 4 - 5 cepe mari
  • 5 cani supa vita (sau 2 cuburi supa concentrata dizolvate in apa calda)
  • 1/4 pachet unt
  • 100 g cascaval ras
  • 1 cartof mare curatat
  • 1 cana vin alb demisec
  • 3/4 cana otet
  • 2 - 3 linguri zahar
  • 1 cana smantana
  • 2 linguri frunze de telina
  • 1 lingura de patrunjel
  • sare si piper
  • paine prajita cu usturoi
Mod de preparare:
  • Se curata ceapa, se incinge untul.
  • Se adauga ceapa taiata in patru, supa, telina, cartoful taiat in patru si se clocoteste. Se acopera vasul si se lasa la fiert, la foc mic, 30 minute.
  • Dupa ce s-a indepartat de pe foc, se paseaza continutul si se rastoarna in alt vas mare.
  • Se adauga vinul, otetul si zaharul, amestecand continuu cu o lingura de lemn.
  • Se pune pe foc, cu capac, si se mai fierbe la foc mic 5 minute.
  • Se adauga smantana, telina si patrunjelul si se mai fierbe inca 5 minute la foc foarte mic.
Sugestii:
Serviti supa in boluri, punand deasupra feliile de paine prajita (intregi sau taiate in cubulete) si cascavalul ras. Serviti fierbinte.

Incercati sa nu mancati prea multa odata.
Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !

Salata de ceapa


Ceapa are efecte tonice, terapeutice si antiinfectioase, si fiindca intram in sezonul rece, salata de ceapa este o metoda simpla si eficienta de a evita racelile. Ajuta la restabilirea si normalizarea circulaţiei sanguine, regleaza metabolismul si stimuleaza sistemul imunitar. Salata de ceapa nu numai ca este benefica in perioadele reci, ci este si foarte gustoasa.

Ingrediente:
  • 3 cepe rosii de Buzau
  • ulei de masline
  • otet sau zeama de lamaie
  • patrunjel tocat marunt
  • sare
Mod de preparare:
  1. Se taie ceapa solzisori si se freaca cu sare;
  2. Se amesteca cu uleiul, otetul aromat sau seama de lamaie si patrunjel tocat marunt.

Sugestii:

Se serveste ca salata la gratare, alaturi de fripturi. Salata nu este iute deloc, deoarece taria i-a fost domolita de otet. Puteti renunta la patrunjel daca nu va place aroma lui.

Atentie!

Ceapa este contraindicata pentru cei ce sufera de ulcer, de gastrita, de colita de fermentatie si de cei cu colon iritabil. Irita mucoasa cavitatii bucale si a stomacului poate provoca uneori acces de cardiopatie schemica, astm bronsic, aritmie si somnolenta.

Ceapa

Ce gospodina nu are o ceapa in bucatarie? Ceapa este un ingredient aproape indispensabil din bucataria lumii. Ea contine multe substante hranitoare: zaharuri, vitamine si substante active care omoara microbii. In plus, este slaba caloric si ajuta la arderea grasimilor.

Ceapa se foloseste la un numar imens de mancaruri foarte diferite. Pastele preparate prin pisarea cepei sunt cunoscute in foarte multe tari. In bucataria indiana, ceapa este baza pentru cele mai multe sosuri. In Burma, sosurile pe baza de ceapa se prepara prin indelunga prajire astfel incat curry-ul burmez capata un gust foarte complex, care nu se regaseste in bucatariile altor tari. Inelele de ceapa prajita sunt foarte populare in Europa Centrala, dar sunt cunoscute si in Vietnam si mai ales in Indonezia. Pudra de ceapa are mare popularitate in sudul S.U.A. si in Mexic, si intra in compozitia amestecului de condimente chili-con-carne, impreuna cu alte condimente. Ceapa de apa (Caba) in special cea rosie de Buzau, face deliciul bucatariei traditionale romanesti. Mai putin iute decat celelalte soiuri, aceaswta ceapa este folosita la romani pentru salate, tocanite, ciorbe sau pur si simplu este consumata cruda.


Sfaturi...in foi de ceapa:
  • Pentru a cali ceapa se ia o tigaie, se pune ceapa in ulei si apa ( la 1 lingura de ulei se adauga cam 5 linguri de apa), apoi se pun pe foc. Se va rumeni bine daca, in timpul sotarii in ulei, se va adauga putin zahar;
  • Ceapa inghetata va redeveni proaspata daca se va tine cateva ore in apa rece;
  • Foile de ceapa contin multe vitamine si minerale, nu le arunca, spala-le si adauga-le in mancare, apoi scoate-le dupa ce s-au fiert;
  • Pentru persoanele cu stomac sensibil, ceapa se poate lasa la macerat in ulei de masline pe timpul noptii si apoi poate fi utilizata a doua zi in salata sau mai poate fi „inmuiata’’ daca o introducem un timp intr-un recipient cu apa, sare si suc de lamaie.
Cum sa tai o ceapa ca un bucatar profesionist:



Retete propuse:

Salata de ceapa

Supa de ceapa (Soupe a l’oignon)

Atentie!

Ceapa este contraindicata pentru cei ce sufera de ulcer, de gastrita, de colita de fermentatie si de cei cu colon iritabil. Irita mucoasa cavitatii bucale si a stomacului poate provoca uneori acces de cardiopatie schemica, astm bronsic, aritmie si somnolenta.

October 25, 2008

Cutitul perfect si tehnici de manuire

Fiecare gospodina isi are micile sale secrete pe care le tine bine ascunse. Pe unele le poti fura stand pe langa bunica sau mama ta cand gateste, pe altele le mai gasesti prin carti de bucate sau circula de la gospodina la gospodina sau pe renumite site-uri/bloguri culinare delicioase.
Daca nu stii unele lucruri elementare despre bucatarie ar fi bine sa urmaresti cu atentie articolele din categoria Sfaturi in bucatarie te vor ajuta mult pentru ca timpul petrecut aici sa fie mai usor si pentru ca mancarea pregatita de tine sa fie delicioasa.
In bucatarie daca nu stii sa manuiesti corect cutitul nu vei obtine rezultatele pe care le doresti si vei pierde si o groaza de timp.
Cand te hotarasti sa cumperi un cutit nu il lua doar pentru ca arata bine in ambalaj. Este bine sa iti gasesti unul pe care sa-l manuiesti cu usurinta, care sa ti se potriveasca.
  • Cei mai buni bucatari folosesc maxim 3 cutite : unul de marime mijlocie, unul mic si unul mare.
  • Nu are rost sa cumperi mai multe pentru ca nu le vei folosi.
  • Intodeauna cand vrei sa cumperi un cutit...cumpara unul din otel este mai scump dar nu vei regreta.
  • Cauta un cutit care are un echlibru perfect intre lama si maner.
Un cutit bun si o manuire corecta te va ajuta sa nu pierzi mult timp in bucatarie.
Pentru a te ajuta sa scutesti si mai mult timp in videoclipul de mai jos vei gasi cateva tehnici de baza de manuire a cutitului. Mie mi-a prins foarte bine vizionarea lui atunci cand eram incepatoare. Si inca ceva asigura-te ca fundul pe care tai legumele este stabil eventual pune o bucata de panza sub el. Cutitul nu este o jucarie te poti rani foarte usor cu el.